Antoinette Ingwersen (eerste van links) met de andere betrokkenen.
Antoinette Ingwersen (eerste van links) met de andere betrokkenen. (Foto: gemeente Nieuwkoop)

Nieuw drijvend toilet wordt gebouwd op de Nieuwkoopse Plassen

Politiek

TER AAR - Wethouder Antoinette Ingwersen van de gemeente Nieuwkoop heeft donderdag 30 juni een kijkje genomen in Ter Aar bij de bouw van een nieuw drijvend toilet. Het is het toilet dat er komt.

“Recreatie en toerisme op de Nieuwkoopse Plassen brengt met zich mee dat er ook voorzieningen moeten zijn om recreatie op een goede manier mogelijk te maken. Toiletvoorzieningen zijn daar een onderdeel van”, zo vertelt de gemeente Nieuwkoop. “Er ligt al een drijvend toilet bij Strand Zomer. Het voordeel van een drijvend toilet is dat deze makkelijk te verplaatsen is naar gebieden waar het druk is. Door het succes van dit drijvend toilet hebben we besloten een tweede drijvend toilet te laten bouwen. De provincie Zuid-Holland draagt voor een belangrijk deel bij in de kosten vanuit de wens om waterrecreatie te stimuleren.”

Ontwerp

Het toilet wordt gebouwd in Ter Aar door De Groot Metaalbewerking BV en is ontworpen door Aannemingsbedrijf Gebroeders Schouls uit Leiden. Ook Gebruikersbelang Plassengebied Nieuwkoop (GPN) was hierbij betrokken. Bij het doorspoelen van het toilet wordt er gebruik gemaakt van het oppervlaktewater en is er dus geen gas of stroom nodig.

‘Mooi om te zien dat er hard wordt gewerkt’ - Wethouder Ingwersen

Ponton

Het drijvend toilet staat op een ponton waar boten kunnen aanleggen. Dwars door de rietkragen aanmeren op een van de eilanden, om in het natuurgebied behoeftes te doen, wordt hiermee voorkomen. De ecologische waarde van het Natura 2000 gebied wordt extra gewaarborgd doordat het drijvend toilet geen enkele afvoer of aanvoer heeft die kan lekken en het gebied kan vervuilen. Zodra het toilet klaar is, komt het te liggen in het gebied Brampjesgat.

Regio

Wethouder Ingwersen laat weten blij te zijn met de komst: “Mooi om te zien dat er hard wordt gewerkt aan een nieuw drijvend toilet voor op de Nieuwkoopse Plassen. En ook nog eens door een mooi lokaal bedrijf in onze gemeente waar veel jonge ambitieuze vakmensen werken die in onze regio wonen.”