Rotzooi dat is achtergelaten.
Rotzooi dat is achtergelaten. (Foto: GroenLinks Alphen)

‘Voorkom afval bij en na evenementen’

Politiek

ALPHEN - Na het Zomerspektakel aan het meer, dat van 3 tot en met 5 juni plaatshad, bleef veel afval achter in Park Zegersloot. Ook de aanrijplaten bleven liggen. Dit blijkt uit foto’s die secretaris Albert Kalkhoven van de Vrienden van Zegersloot een week na afloop van het evenement van het terrein nam. Naar aanleiding hiervan vraagt GroenLinks het college om ervoor te zorgen dat de omgeving na evenementen voortaan schoon wordt achtergelaten.

Ook vraagt de raadsfractie om op evenementen het gebruik van herbruikbare bekers verplicht te stellen, om afval te voorkomen.

Raadslid Erik van Zuylen vertelt wat hij ervan vindt: “Evenementen als het Zomerspektakel zijn geweldig. Ze zorgen voor saamhorigheid en een positieve sfeer in onze gemeente. Het is daarom extra jammer dat evenementen vaak geen feest zijn voor het milieu. Veel van het afval dat is blijven liggen is waarschijnlijk in de omliggende natuur en het meer gewaaid.”

Bekers

De partij is er bovendien voor om statiegeld op bekers verplicht te stellen bij evenementen in Alphen aan den Rijn. In tegenstelling tot andere steden, zoals Leiden, worden er op de meeste evenementen in de gemeente namelijk nog geen herbruikbare bekers gebruikt. 

Van Zuylen legt uit: ‘Bij onze evenementen wordt veel plastic gebruikt dat direct weer wordt weggegooid, met een grote afvalberg als gevolg. Dat kan anders.’ GroenLinks roept het college daarom met schriftelijke vragen op om stappen te nemen om de vervuiling door evenementen tegen te gaan. ‘Laten we het beste van twee werelden combineren: én een leuk feest houden, én zuinig zijn op de natuur en onze grondstoffen!’