Je ziet veel omgekeerde in het Groene Hart, ook in Nieuwkoop.
Je ziet veel omgekeerde in het Groene Hart, ook in Nieuwkoop. (Foto: Archief)

Nieuwkoop verwijdert omgekeerde vlaggen in openbare ruimte

Politiek

NIEUWKOOP - Met het ophangen van omgekeerde vlaggen hebben de boeren een duidelijk statement gemaakt tegen de aangekondigde stikstofmaatregelen van het kabinet. Dit is gehoord en gezien door zowel inwoners als de gemeente Nieuwkoop. Naast sympathie oogsten de omgekeerde vlaggen ook weerstand.

“We hebben in onze gemeente ook te maken met inwoners die veel moeite hebben met de omgekeerde Nederlandse vlag, zoals onze veteranen. Ook dat vraagt om respect”, zo stelt de gemeente Nieuwkoop. “Verder hangen de vlaggen op meerdere plaatsen half los. Met de herfst op komst vormt dit gemakkelijk een gevaar voor de verkeersveiligheid. Daarom gaan zowel de boeren als de gemeente binnenkort aan de slag om de omgekeerde vlaggen in de openbare ruimte te verwijderen. De boodschap is duidelijk overgekomen en gaat met het weghalen van de omgekeerde vlaggen niet verloren.”

Boeren uit Nieuwkoop en de regio en de gemeente overlegden in augustus met elkaar over de stikstofreductieplannen van het kabinet. De overheidsdoelstellingen en opgaven leiden tot zorgen, onbegrip, onrust en emoties. De boeren voelen zich door de overheid onvoldoende gehoord en erkend. Zij vinden dat er te weinig gebruik wordt gemaakt van hun kennis en kunde. De gemeente is naar eigen zeggen trots op haar boeren en de gemeenteraad sprak dat al in november 2019 uit door unaniem de motie “Trots op de boer” aan te nemen. Bovendien vindt de gemeente het open landschap in de regio van grote waarde en wil dit behouden. Er spelen meerdere grote opgaven en ontwikkelingen die ook in ons buitengebied tot veranderingen leiden. De gemeente vindt hierbij een goed toekomstperspectief voor de boeren belangrijk.

Doelstellingen

De doelstellingen en opgaven vanuit de hogere overheid kan de gemeente niet direct veranderen. “De gemeente heeft wel invloed op de zorgvuldige aanpak die nodig is, zonder tunnelvisie en met zoveel mogelijk opties op tafel. De gemeente en de boeren vinden het daarom van groot belang om verder met elkaar in gesprek te gaan. De boeren hebben meerdere oplossingsgerichte ideeën. We komen alleen verder als we met elkaar en met de andere gebiedspartijen samen optrekken. In juni is een motie aangenomen waarin gesteld is dat we ook andere partijen moeten aanspreken om te komen tot stikstofvermindering.”