De Alphense Reddingsbrigade houdt de Zegerplas scherp in de gaten.
De Alphense Reddingsbrigade houdt de Zegerplas scherp in de gaten. (Foto: Hans Willering)

Pilot: Alphense Reddingsbrigade houdt toezicht aan de Zegerplas

ALPHEN - Wie in het weekend langs de Zegerplas loopt, kan bij het recreatiestrand waar het piratenschip staat bijna niet om een stand heen van de Alphense Reddingsbrigade. Sinds 1 mei houdt de Alphense Reddingsbrigade in overleg met de gemeente een pilot om te bewaken over de veiligheid van de recreanten. Ook geeft de brigade informatie over de risico’s die aanwezig zijn.

Hans Willering

Jelle Zweers is senior lifeguard bij de brigade en tevens lid van het bestuur. Jelle: “Wij zijn aan begin van het jaar benaderd door verschillende ondernemers aan het meer. Zij stelden dat er wel behoefte was aan toezicht bij het meer en om in actie te komen wanneer bezoekers of sporters in de problemen komen. In overleg met de gemeente zijn we een pilot gestart. Elk weekend staan wij op deze locatie.” Samen met twee andere leden van de reddingsbrigade geeft Jelle bij de stand antwoord op de vele vragen die passanten stellen. Er komen veel vragen over of het wel veilig is te zwemmen in verband met de blauwalg. Op de locatie is er naast een mobiele keet ook een oranje gekleurde reddingsauto aanwezig voorzien van blauwe zwaailichten. Deze is overgenomen van de brandweer. Ook een oranje reddingsboot is beschikbaar.

Meldkamer ambulance

De Alphense Reddingsbrigade staat in het weekend in contact met de meldkamer van de ambulance. Jelle: “Wanneer er in het Zegerslootgebied een incident of calamiteit is, worden wij ook geïnformeerd en kunnen dan direct naar de locatie toe gaan. Wij kunnen dan direct eventuele eerste hulp verlenen.

'Er doen zich regelmatig valpartijen met fietsen voor'

Wij zijn hierin ondersteunend aan de ambulance of de brandweer. Er doen zich regelmatig valpartijen met fietsen voor, waarin mensen ook wel gebroken ledematen oplopen. Incidenten in het water, met mogelijke verdrinking, hebben we sinds 1 mei nog niet meegemaakt. We sturen ook patrouilles langs het meer om toezicht te houden en mensen preventief te informeren.”

Gedegen opleiding

Een lifeguard bij de Alphense Reddingsbrigade moet wel een degelijke opleiding volgen die wordt afgesloten met een officieel landelijk examen. Ook de chauffeurs van de reddingsauto moeten een opleiding hebben gedaan.

Alle lifeguards hebben tevens een EHBO-diploma gehaald. De Alphense Reddingsbrigade is een vrijwilligersorganisatie en heeft ruim 150 leden. Jelle: “Er zijn 15 tot 30 leden beschikbaar voor deze locatie aan de Zegerplas. De vereniging leidt mensen op voor reddend zwemmen en om de lifeguards in te zetten bij evenementen. Verder leiden we kinderen op voor hun A, B en C zwemdiploma´s.”

Vorig jaar heeft de vereniging ook een afvaardiging gestuurd naar Limburg om daar te ondersteunen bij de wateroverlast. De deelnemers hebben daarvoor een waarderingsmunt gekregen. Ook heeft de vereniging wel geassisteerd bij de veiligheid rondom ijswakken.” Jelle blijft zeer gemotiveerd als senior lifeguard. "Ik vind het erg leuk om te doen. We doen nu een pilot. Aan het einde van het jaar gaan we evalueren met de gemeente en besluiten of deze post volgend jaar wordt gecontinueerd.” Tot 1 oktober blijft de Alphense Reddingsbrigade in elk geval actief.