In Nederland wordt bijna al het staal en metaal gerecycled.
In Nederland wordt bijna al het staal en metaal gerecycled. (Foto: Adobe Stock)

De duurzaamste bouwmaterialen

Bij Rodi Wonen delen we regelmatig de fijnste duurzaamheidstips. Deze keer zetten we de meest duurzame bouwmaterialen op een rijtje. 

Hoe weet je zeker dat een bouwmateriaal duurzaam is? Dat kun je zien aan de cradle-to-cradlecertificering (C2C). Dit betekent dat elk materiaal ecologisch kan worden hergebruikt. Zo is het ene product een voedingsstof voor een ander product. Kortom: elk onderdeel heeft een doel en wordt niet zomaar weggegooid. Een bouwmateriaal krijgt de C2C-certificering als de materiaalkeuze duurzaam is, het materiaal (biologisch) hergebruikt kan worden, er weinig energie én water tijdens het productieproces wordt verbruikt en er sociaal beleid wordt gevoerd.

Natuursteen is zo'n duurzaam bouwmateriaal. Het winnen van natuursteen schaadt het milieu niet of nauwelijks. Bouwmaterialen zoals kunststof vervuilen het milieu aanzienlijk meer. Ook fijn: natuursteen kun je makkelijk hergebruiken.

Vegetatiedak

Heb je weleens van een groendak gehoord? Dit is een dak waarop planten groeien; het wordt ook wel een vegetatiedak genoemd. Zo’n dak ziet er niet alleen mooi uit; het stimuleert ook de biodiversiteit en reguleert de temperatuur van je huis! In de zomer zal het dus lekker koel zijn en in de winter lekker warm. Je kunt ook zonnepanelen op het groendak plaatsen. Win-win!

Een groendak reguleert de temperatuur

Bamboe is een snelgroeiend materiaal. Binnen een dag schiet een bamboesteel een paar centimeter de hoogte in. Het herbossen van bamboe is dus erg makkelijk. Lekker duurzaam! Bamboe is sterk en flexibel en dus zeer geschikt om te gebruiken voor de bouw. Tip: gebruik bamboe alleen binnenshuis, en niet buiten. Het is namelijk erg gevoelig voor insecten en schimmels. Kurk is een ontzettend goed isolatiemateriaal. Bomen hoeven er niet voor worden gekapt; het kan er gewoon vanaf gepeld worden. Kurk is volledig recyclebaar en goed bestand tegen vocht. Perfect om te gebruiken voor de kelder. Daarnaast is het materiaal geluidsdempend. 


Bij het woord ‘metaal' denk je niet gelijk aan duurzaamheid. Logisch, want het productieproces van metaal is doorgaans erg vervuilend. Maar wist je dat metaal óók gerecycled kan worden? Aluminium is hier een voorbeeld van. Gelukkig wordt in Nederland bijna al het metaal én staal gerecycled. De kwaliteit wordt er niet minder door.