Een feestelijk welkom voor de aanstaande brugklassers op het Ashram College
Een feestelijk welkom voor de aanstaande brugklassers op het Ashram College (Foto: Aangeleverd)

Oriëntatiemiddagen op middelbare scholen: eindelijk kan het weer!

Nieuws

ALPHEN – Vanwege corona hebben middelbare scholen twee jaar geen fysieke oriëntatiemiddagen voor leerlingen van groep 8 kunnen houden, maar nu kan het weer! Afgelopen week was het Ashram College het eerst aan de beurt, in de komende weken volgen ook het Groene Hart en Scala College.

Marieke Roggeveen

Tijdens deze middagen krijgen de nieuwe brugklassers een indruk hoe de sfeer op een school is en hoe het gebouw eruitziet. Ook kunnen ze dan ook alles te weten komen over de manier waarop de lessen worden gegeven en welke mogelijkheden en faciliteiten de school biedt. “Wij zijn heel blij dat we deze middagen weer kunnen organiseren”, vertelt Annemiek Viergever, teamleider brugklas 1 en 2 van het Ashram College, “in de afgelopen twee jaar hebben aanstaande brugklassers een nieuwe school moeten uitzoeken, terwijl ze die vaak niet eens van binnen hebben kunnen zien. Nu kunnen ze weer het schoolgebouw bekijken, de sfeer proeven, proeflessen volgen en ook bijvoorbeeld met docenten en leerlingen praten. Zo krijgen ze een goede eerste indruk van de school.” 

Korte introductie

Voor de oriëntatiemiddag van het Ashram College hebben zich 250 basisschoolleerlingen aangemeld. Zij worden bij de ingang opgewacht door juniorcoaches (derde- en vierdejaars leerlingen die aan een brugklas zijn gekoppeld) die hen naar het introductielokaal begeleiden. “Dit is echt leuk om te doen”, verklaren Nikki van Klink en Sambou Darboe, “uit eigen ervaring weten wij dat zo’n kennismakingsmiddag best spannend kan zijn. 

‘Het is afwisselend en ze geven hier leuk les’

Als je dan een gesprekje met de leerlingen voert, zijn ze vaak minder gestrest.”

Bottenbingo

Na de introductie kunnen de kinderen actief deelnemen aan activiteiten, zoals indoor handboogschieten, biologie, drama, beeldende vorming, aardrijkskunde en geschiedenis. Bij de proefles biologie mogen de kinderen een lege bingokaart vullen met de namen van negen verschillende botten. Hiermee spelen ze aansluitend bottenbingo, waarbij de docent steeds een bot aanwijst op het skelet dat naast hem staat. Als dit bot op hun kaartje staat, mogen ze dit vakje afstrepen. “Maar jullie moeten wel goed opletten, hoor”, benadrukt de docent gekscherend terwijl hij naar het skelet wijst, “want bij een valse bingo moet je een dansje doen met Henk.”

Afwisselend

“Ik vind deze middag heel leuk”, vertelt Elin Duiker halverwege de dag “ik let vooral goed op de docenten en hoe de lessen worden gegeven. Wat ik tot nu toe het leukst vind? Ik denk het indoor handboogschieten.” Ook Floortje Bruijnes vindt het een leuke en leerzame middag. “Het is afwisselend en ze geven hier leuk les.” Fleur van Buitenhuis kijkt ernaar uit om straks vreemde talen te leren. “Vooral Frans, omdat we elke zomer naar Frankrijk gaan.” Roel van der Hoorn noemt de oriëntatiemiddag: ‘Wel leuk, je kunt hier leuke en interessante dingen doen. Maar ik weet nog niet naar welke school ik straks ga. Daarom ga ik ook naar de oriëntatiemiddagen van andere middelbare scholen.”

Goede keus

Om aan het eind van het schooljaar een goede keus te kunnen maken, hebben de meeste basisschoolleerlingen zich opgegeven voor meerdere oriëntatiemiddagen, in Alphen aan den Rijn zijn deze op: 9 november (Groene Hart), 16 november (Scala College), 23 november (Ashram College), 30 november (Groene Hart) en 7 december (Scala College). In januari en februari volgen dan nog de Open Dagen. 

Overzicht

Een volledig overzicht is te lezen op: www.kiesjeschoolalphen.nl.

Bottenbingo tijdens de proefles biologie: een foute bingo? Dan een dansje met Henk het skelet!