Gert-Jan Schotanus plant symbolisch een moerbei.
Gert-Jan Schotanus plant symbolisch een moerbei. (Foto: Petra Claasen)

Wethouder Gert-Jan Schotanus opent buurttuin De Schittering in Alphen

Nieuws

ALPHEN - Het initiatief van de bewoners en vrijwilligers in de Edelstenenwijk in Alphen is officieel van start als buurttuin De Schittering. Dat meldt de betrokken Stichting Help Anders. Wethouder Gert-Jan Schotanus heeft afgelopen week de buurttuin de schittering geopend met het planten van een moerbei.

De wethouder was volgens Stichting Help Anders als de kippen erbij om mee te helpen om de eerste boom te planten met de start van de buurttuin de Schittering. Dertien vrijwilligers gaan zich inzetten voor het ontwikkelen en bijhouden van de tuin. Samen met Marcel Eilers van de gemeente en de vrijwilligers zijn de eerste 20 bomen geplaatst en 55 struiken. Ook heeft het Irenebos twee hazelaars gegeven en nog wat ander struikmateriaal. De bedoeling is dat het een en ander wordt omlijst met schapenhekken.

Voor flora en fauna worden er ook twee vijvers geplaatst voor de nodige water . Insecten, padden en kikkers moeten op die mabier hun weg vinden naar de vijver. “Iedereen bedankt voor de hulp bij de eerste stappen. Petra, Lydie, Sabina, Ivan Marcel, Arnold, Gertjan, Marco, Abdel, Emrullah Harold en een voorbijganger die spontaan ging meehelpen”, aldus Stichting Help Anders.

Ontwikkelingen De Schittering

Bewoners van de Diamantstraat Saffierstraat en Briljantstraat hebben de derde nieuwsbrief gekregen en zijn op de hoogte van de ontwikkelingen. “Bewoners kwamen kijken naar de aanplant door de vrijwilligers en kunnen niet wachten om volgend jaar zomer de eerste vruchten te kunnen plukken. Als de tuin klaar is, betrekken we uiteraard de jeugd bij de educatie. We hopen dat bewoners uit andere wijken komen kijken naar het resultaat. Onze tuin heeft ook een educatieve voorbeeldfunctie, maar is straks ook een verbindende factor in de wijk. We hopen dat de bewoners uit de flats hier een ontmoetingsplaats hebben. De moestuin wordt voor 1/3 gevuld en 2/3 hopen we dat ander helpen hiermee helpen bepalen wat er komt. Denk bijvoorbeeld aan verse mint, oregano, tijm en andere soorten. Het is de bedoeling dat we een eetbare tuin creëren waar iedereen trots op kan zijn en een beetje beschermend willen zijn voor dit initiatief.”

Stichting Help anders is ontstaan vanuit de in 2012 opgerichte Stichting Alphen voor Alphenaren en is sinds enkele jaren een doorlopend project met als doelstelling: het helpen van mensen die het minder hebben om zo de maatschappelijke samenhang vorm te geven.