Leden van IVN kunnen de lezing bijwonen voor 4 euro.
Leden van IVN kunnen de lezing bijwonen voor 4 euro. (Foto: IVN Alphen)

Lezing over Spitsbergen bij IVN Alphen

ALPHEN - Wil je een indruk krijgen van het leven in Spitsbergen, de bijzondere natuur maar ook de gevolgen van klimaatverandering? Kom dan dinsdagavond 15 november om 19.30 uur naar de lezing over Spitsbergen van Joost van Beek. Locatie: Bezoekerscentrum de Veenweiden in Alphen. Aanmelden is mogelijk via de e-mail van IVN: lezingenIVNalphen@gmail.com.

Leden van IVN kunnen de lezing bijwonen voor 4 euro, niet-leden betalen 6 euro. Spitsbergen staat deze avond centraal. IVN-vrijwilliger Joost van Beek reisde daar afgelopen zomer naartoe om met een gemotoriseerde zeilboot 10 dagen naar het noordelijke deel van deze archipel te gaan. Het was een ervaring van het type "once in a lifetime". Graag vertelt Joost daarover aan de hand van video's en foto's: de ontmoetingen met de lokale samenleving, vogels, walvissen en andere natuur. Ook staat hij stil bij de historie, zoals de walvisvaart naar Smeerenburg in de 17e eeuw. In zijn lezing neemt hij u ook mee in de cultuur, uiteraard het weer en de zichtbare klimaatverandering. Tot slot zal Joost geen vragen uit de weg gaan of een dergelijke reis nog wel verantwoord is.

Wie is Joost van Beek?

Joost van Beek is vrijwilliger bij IVN-Landschapsbeheer en bestuurslid van Bezoekerscentrum De Veenweiden. Joost is al een kleine veertig jaar actief voor IVN. Zo was hij voorzitter van IVN Alphen en coördinator van IVN-werkgroep Planologie. Verder stond hij aan de wieg van Landschapsfonds Alphen (SLA) waarmee diverse natuurgebieden tot stand gekomen zijn. Behalve een groot hart voor natuur heeft Joost een passie voor Zweden en nog verder noordwaarts gelegen gebieden, zoals Spitsbergen.