Gijs en Ingrid Wijtman met schoondochter Destiny (M).
Gijs en Ingrid Wijtman met schoondochter Destiny (M). (Foto: Robbert Roos)

Slager Gijs Wijtman: ‘geen dag is hetzelfde’

Nieuws

In de rubriek ‘Het lokale gezicht van…’ leren we ondernemers uit onze regio van een andere kant kennen. In deze aflevering: Gijs Wijtman van Slagerij Wijtman De Zaak vol Smaak.

Robbert Roos

KAAG EN BRAASSEM - Op zijn dertiende begon Gijs Wijtman met zijn eerste baantje als schoonmaker bij de lokale slagerij. Zo rolde hij als vanzelf het vak in. Inmiddels heeft hij al vijfenveertig jaar een eigen slagerij en zit hij ruim vijftig jaar in het vak. “Geen dag is hetzelfde.” Inmiddels is de winkel alweer tien jaar gevestigd aan de Meerkreuk 32 in Oude Wetering, gemeente Kaag en Braassem. Het mooie van het vak vindt Wijtman dat hij dagelijks nieuwe dingen maakt. “Fijne vleeswaren, mooie hammen en rookvlees, onze beroemde panchetta ‘Bella Donna’, of Hoftuinrollade”, vertelt hij enthousiast. “Mijn vrouw Ingrid maakt alle kant en klare maaltijden en onze schoondochter Destiny is verantwoordelijk voor de wraps, tortilla’s, pulled pork en salades. Stuk voor stuk met veel aandacht en passie gemaakt. We heten niet voor niets de Zaak vol Smaak.”  

Kant-en-klaarmaaltijden

Sinds de uitbraak van corona merkt Wijtman dat mensen vaker iets nieuws durven te proberen. Ook ziet hij dat mensen steeds vaker gaan voor een stukje gemak. “De kant-en-klaarmaaltijden doen het erg goed. Ze zijn niet alleen erg smakelijk en voedzaam, je zet ze ook in een ommezien op tafel.” Jonge mensen vragen nog weleens om een lekker sukadelapje of zo’n heerlijke gegrilde kippenpoot. “Dat kennen ze dan van hun moeder of oma, maar ze hebben geen idee hoe je zelf zoiets maakt. Wij helpen ze graag.” Ook de shoarma is favoriet. Gemiddeld verkoopt hij hiervan zo’n tachtig kilo per week. Het assortiment van de slagerij wisselt met de seizoenen. “Momenteel is er veel vraag naar goed gevulde stamppotten en onze vers gemaakte erwtensoep”, vervolgt Wijtman. “Die is van het kaliber dat je lepel er rechtop in blijft staan. Heerlijk in combinatie met onze zelfgemaakte rookworst.” Verder verkoopt hij op dit moment veel rundvlees en stoofpotjes. “Dat past prima bij dit winterse jaargetijde.”

Heel de regio

Klanten komen niet alleen uit de directe omgeving, maar uit heel de regio. “We zitten vlakbij het water. In de zomer zien we veel watersporters die even een boodschap komen halen. Die komen vaak ook na het watersportseizoen weer langs.” Zo heeft de ondernemer bijvoorbeeld ook klanten uit Lisse, Alphen aan den Rijn, Haarlem, Oegstgeest en Voorschoten. 

Je zou misschien verwachten dat een slager op zondag een luxe stukje vlees op tafel zet. Toch is dat bij Wijtman niet het geval. “We werken veel dagen en uren. Op zondag doen we dan lekker makkelijk”, legt hij uit. “Met bruine bonen met spekjes en een slavink op tafel ben ik al tevreden hoor. Of een smakelijke gehaktbal.” De familie Wijtman kijkt vol verwachting naar de toekomst. Er staat binnenkort dan ook iets heel bijzonders te gebeuren. “Onze schoondochter verwacht over een paar weken haar eerste kindje. “We kunnen niet wachten om opa en oma van deze kleindochter te worden.” Tot die tijd wordt Destiny lekker in de watten gelegd.

Ook als ondernemer in deze rubriek? Neem contact op met alphensnieuwsblad@rodi.nl.

De smakelijke producten worden door Wijtman op ambachtelijke wijze gemaakt.