Het museum krijgt ruiters op bezoek en houdt een tentoonstelling en een theaterdiner.
Het museum krijgt ruiters op bezoek en houdt een tentoonstelling en een theaterdiner. (Foto: Archeon)

Ruiters van Historische Rijkunst in het Archeon

Nieuws

ALPHEN AAN DEN RIJN- Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn had zaterdag 12 februari en zondag 13 februari de ruiters van de Historische Rijkunst op bezoek. Zij gaven een demonstratie over het militaire paardrijden en de wapenvaardigheid van de Rode Lansiers uit Napoleons Keizerlijke Garde.

Het tweede regiment van bereden lansiers van Napoleons Keizerlijke Garde bestond uit Nederlandse cavaleristen. Zij maakten deel uit van de campagnes in Frankrijk, Duitsland en Rusland. Ook tijdens de Slag bij Waterloo op 18 juni 1815 vochten zij voor Napoleon. De ruiters demonstreerden het militaire rijden van de vroege negentiende eeuw in het Archeon. Wapenvaardigheid speelt hierbij een grote rol: de lansiers moesten niet alleen vechten met lansen, maar gebruikten ook sabels, pistolen en karabijnen. Bij elk wapen horen specifieke technieken, waar ook het paardrijden op is aangepast.

Tentoonstelling

In de tentoonstelling ‘Napoleon lang leve de Keizer’ kom je te weten over het leven en de betekenis van Napoleon Bonaparte. Veel van zijn hervormingen legden de basis voor ons huidige bestel. “Door hem rijden we bijvoorbeeld nog steeds rechts en meten we de afstanden in kilometers. De tentoonstelling neemt je mee door zijn leven en werk. Er zijn allerlei zaken te bewonderen uit zijn tijd, zowel originelen als replica’s. Gedurende de looptijd van de tentoonstelling zijn er regelmatig shows. Bijvoorbeeld door vereniging Historische rijkunst, die ook enkele mooie voorbeelden van replica-paardentuigen uit Napeolons tijd in bruikleen ter beschikking heeft gesteld aan deze tentoonstelling”, meent het Museumpark. De tentoonstelling is tot en met 27 maart 2022 te zien in het Romeins Badhuis.

Theaterdiner

Op vrijdag 18 februari heeft ook het theaterdiner plaats. Het middeleeuwse klooster is omgebouwd tot Middeleeuwse herberg: De Gebroken Pijl. “Tijdens het diner eet je volgens middeleeuwse etiketten en waan jezelf in het jaar 1351. De herbergier Antonius en zijn zus Cecilia nemen jullie mee in hun middeleeuwse problematiek en alledaagse bezigheden onder het genot van een verrukkelijke maal en een muzikaal spektakel.”