ArJan Wille: "Ga eens kijken bij de lokale sportclubs. In de voorjaarsvakantie bieden zij vaak leuke kennismakingsactiviteiten aan."
ArJan Wille: "Ga eens kijken bij de lokale sportclubs. In de voorjaarsvakantie bieden zij vaak leuke kennismakingsactiviteiten aan." (Foto: Aangeleverd)

Coronakilogrammen kwijtraken met activiteiten van Alphen Vitaal

ALPHEN AAN DEN RIJN – Veel mensen zijn sinds maart 2020 aangekomen door de vele lockdowns. Sportscholen zaten dicht en door het vele thuiszitten bewogen we over het algemeen minder en aten we ongezonder. Niet zo gek dus dat veel mensen worstelen met de coronakilogrammen die zij maar al te graag weer kwijt willen raken.

Marieke Roggeveen

"Alphen Vitaal’ kan hier goed bij helpen", is de mening van ArJan Wille, vanaf 1 maart directeur van Alphen Vitaal. Hiervoor zet ArJan zijn werkzaamheden als basisschoolleraar, sportondernemer en tennisleraar op een laag pitje. "Toen ik dertig werd, heb ik mijzelf beloofd om dingen te doen waar ik energie van krijg. En hier krijg ik heel veel energie van." Alphen Vitaal is sinds juli 2021 actief als gemeentelijke uitvoeringsorganisatie om de vitaliteitsdoelstellingen uit het vitaliteitsplan (juni 2020) samen met allerlei relevante lokale partners te realiseren. Arjan: "Het is onze missie dat zoveel mogelijk inwoners van Alphen aan den Rijn en de omringende kernen een vitaal en gezond leven kunnen leiden. Ik zie dit als een mooie kans en heb er heel veel zin in!"

"Vorig jaar is Alphen aan den Rijn benoemd tot een van de vijf sportsteden van Europa", vervolgt ArJan, "mooi natuurlijk, maar wij zien nog veel ruimte voor verbetering. Zo gaan wij op basisscholen tussen- en naschoolse activiteiten aanbieden om de jeugd meer en beter te laten bewegen. Vroeger waren er nog geen computers en speelden de kinderen veel meer buiten. Wat bij ons geldt na een wandeling geldt voor kinderen na buiten spelen: je geest gaat open, zodat er weer meer in past. Dit is ook voor kinderen zeker belangrijk. Verder houden wij op verschillende locaties ‘Senioren in Beweging’ met gevarieerde oefeningen die het uithoudingsvermogen vergroten, de spieren sterker maken en zorgen voor lichamelijke ontspanning. 

Ook staan wij op het punt om vitaliteitsprogramma’s voor lokale werkgevers te lanceren en de BRAVO-methode onder de aandacht te brengen. BRAVO is een samenvoeging van vijf leefstijlthema's: (meer) Bewegen, stoppen met Roken, verantwoord gebruik van Alcohol, gezonde Voeding en voldoende Ontspanning. Sporten onder werktijd moet gewoner zijn. Hierdoor komen medewerkers beter in hun vel te zitten en is er minder verzuim: een win-win situatie voor werkgevers en werknemers." Alphen aan den Rijn moet een vitale gemeente zijn", vat ArJan de missie van Alphen Vitaal samen, "een fitte gemeente waar kinderen gezond kunnen opgroeien, volwassenen naast werk en gezin nog sportief zijn, ouderen fysiek en sociaal actief blijven en mensen aanhaken voor wie bewegen de sleutel kan zijn naar welbevinden. Deze missie bereiken wij zeker niet alleen. De beweegprofessionals van Alphen Vitaal werken in alle domeinen (sport, onderwijs, zorg, ondernemers) samen met allerlei lokale uitvoeringspartners en (ondernemende) sportaanbieders."

Inhakend op de toegenomen coronakilogrammen roept Arjan Wille de lezers van deze krant op om een kijkje te nemen op de website van Alphen Vitaal of om eens te gaan kijken bij de lokale sportaanbieders: "In de voorjaarsvakantie staan er allerlei leuke activiteiten op ons programma. En nu de beperkende maatregelen rondom corona zijn versoepeld en sportclubs weer meer mogelijkheden hebben om mensen te ontvangen, bieden zij vaak leuke kennismakingsactiviteiten aan. Gewoon meedoen!" www.alphenvitaal.nl