Een van de kunstwerken.
Een van de kunstwerken. (Foto: Reghthuys)

Tekeningen en beelden zien in het Reghthuys

NIEUWKOOP - Er is deze week sinds dinsdag 5 juli een expositie in het Reghthuys in Nieuwkoop van twee bijzondere kunstenaars. Werken van Annette Jasperse en Ienke Damsté zijn te bewonderen. Het Reghthuys is van dinsdag 5 juli tot en met zondag 10 juli geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur. Op zaterdag 9 juli is de opening om 10.00 uur.

Annette Jasperse maakt ruimtelijke tekeningen en collages die weliswaar ieder op zich kunnen bestaan. Als ze in groepen worden gepresenteerd, zich los en speels verspreidend over de muur, vormt dat een extra dimensie. Het materiaal is hoofdzakelijk papier, bewerkt met inkt, verf en krijt, grafiet en kleurpotlood. De vormen zijn organisch, zoals bloemvormen, lijnen spel van boomtakken, levende organisme, cellen, geologische structuren. Haar werk groeit en verandert voortdurend. Vormen worden uitgesneden, vervormd en opnieuw gerangschikt en wordt ontdaan van wat overdadig blijkt te zijn.


Ienke Damsté volgde enige jaren geleden een workshop beeldhouwen en is door deze kunstvorm gegrepen. Haar voorkeur gaat uit naar middelharde en harde stenen, zoals diverse soorten albast, serpentijn en marmer. Naast steen werkt Ienke ook met brons en epoxy-giethars. Ze laat zich daarbij inspireren door vormen en kleurschakeringen van de steen. Ze Zoekt lijnen en verbindingen om vervolgens met passie en gedrevenheid haar einddoel te bereiken. Damsté maakt zowel abstracte als figuratieve beelden. Het lijkt alsof de figuren heel soepel uit steen zijn gestapt, maar dat is schijn.