Er is er vogelgriep vastgesteld bij overleden (water)vogels in het Bentwoud.
Er is er vogelgriep vastgesteld bij overleden (water)vogels in het Bentwoud. (Foto: Gemeente Alphen aan den Rijn)

Vogelgriep vastgesteld bij (water)vogels in het Bentwoud

BOSKOOP/BENTHUIZEN- Staatsbosbeheer heeft in het Bentwoud, tussen Benthuizen en Boskoop, vogelgriep vastgesteld bij overleden (water)vogels. Vogelgriep komt met name voor bij watervogels en pluimvee, maar ook andere vogels kunnen het virus met zich meedragen. Boswachter Jonathan Leeuwis is echter niet heel ongerust. "Er is geen specifiek probleem voor het Bentwoud."

Volgens Leeuwis is er één dode vogel met vogelgriep gevonden. Hij meent dat de berichtgeving daarom te overdreven is. De gemeente Alphen aan den Rijn waarschuwt wel. "Ziet u een opvallend makke vogel, die ingedoken zit en weinig van uw aanwezigheid aantrekt, dan is de kans groot dat deze vogel besmet is met het griepvirus. Het is belangrijk dat u zelf de vogel niet aanraakt, mensen en honden kunnen namelijk ook ziek worden van vogelgriep. Houd honden uit voorzorg aan de lijn, daarmee voorkomt u dat honden in aanraking komen met besmette dode vogels", aldus de gemeente Alphen aan den Rijn. 

Wanneer u een dode vogel in het Bentwoud heeft gevonden, is het verzoek dat te melden bij Staatsbosbeheer. Dit kan door een duidelijke locatie en foto te e-mailen naar: J.Leeuwis@staatsbosbeheer.nl. Staatsbosbeheer voert de dode vogels af.

Vindt u een dode vogel in de gemeente, dan kunt u dit melden bij: Melding openbare ruimte - Gemeente Alphen aan den Rijn. De gemeente voert de dode vogels af. Als u een levende vogel met afwijkend gedrag ziet kunt u bellen met de Dierenambulance: 0900-1120000.