Uitvaartondernemer Ad Verkleij
Uitvaartondernemer Ad Verkleij (Foto: Morvenna Goudkade)

'Uitvaartwerk het mooiste wat er is'

In de rubriek ‘Het lokale gezicht van…’ leren we ondernemers uit de regio van een andere kant kennen. Deze keer: Ad Verkleij van Uitvaartzorg Verkleij in Boskoop.

Morvenna Goudkade

BOSKOOP – Dat hij uitvaartondernemer zou worden, dat had hij nooit gedacht toen hij een keer meehielp als drager. Ad Verkleij (67) was destijds 22, werkte als buschauffeur, maar kreeg steeds meer binding met de uitvaartbranche. “Ik ben er steeds verder ingerold.”

Inmiddels zit hij ruim 40 jaar in het vak, waarvan 22 jaar met zijn eigen Uitvaartzorg Verkleij. "Een kleine organisatie”, zegt Verkleij. “Heel persoonlijk, heel betrokken. Doordat we zo kleinschalig zijn doen we alles zelf.”

Bekende naam

In de loop der jaren heeft hij een bekende naam opgebouwd en dat merkt hij in het aantal contacten. “We werken inmiddels in de hele regio. Daarom werd het tijd voor een kleine uitbreiding van ons team.” Verkleij werkt zelf als uitvaartleider en coördinator. Verder zijn er twee uitvaartbegeleidsters: Jolanda Zekveld (50) uit Boskoop en Lisanne Been (34) uit Roelofarendsveen. De laatste is sinds mei toegevoegd aan het team. De dames hebben allebei een zorgachtergrond en hebben vroeger al samengewerkt in de wijkverpleging. Lisanne werkt nu als verpleegkundige in het Alrijne Ziekenhuis in Leiden en zag een advertentie van Uitvaartzorg Verkleij in de krant. Ze herkende op de foto haar vroegere collega Jolanda, besloot contact op te nemen en combineert het werk als uitvaartbegeleidster nu met haar baan in het ziekenhuis. 

'Je ziet veel persoonlijke uitvaarten'

“Ik merk dat families het heel prettig vinden dat de dames deze achtergrond hebben”, zegt Verkleij. “Als het gaat om de verzorging van de overledene, het omgaan met emoties en het regelen van praktische zaken, is dit een waardevolle toevoeging.”

Variatie

Of een uitvaart anno nu heel anders is dan toen hij begon? “Nou, er is veel meer variatie. De traditionele uitvaart is er nog steeds, maar daarnaast zie je veel persoonlijke uitvaarten. Koffie met cake? Komt af en toe nog voor, maar vaker is er een lunch of een borrel. Wijn en bitterballen.”

In het licht van een persoonlijke uitvaart past ook een persoonlijke familiekamer, zegt Verkleij. “Wij hebben tegenwoordig een eigen familiekamer in de Open Poort in Boskoop.”

Hobby

Het werken als uitvaartleider vindt hij ‘het mooiste wat er is'. "Je kunt zoveel betekenen voor mensen.” Geen spijt dat hij destijds gestopt is als buschauffeur? "Nou, ik ben nooit echt gestopt. Tot voor kort zat ik twee ochtendjes per week op de bus, gewoon omdat ik dat ook leuk vind. Ook dienstverlening, ook met mensen werken. De bus deed ik erbij als hobby."

Ad Verkleij met zijn team: Lisanne Been (li) en Jolanda Zekveld