Het bedrijf Mefa mag zich de sociaalste ondernemer uit het groene Hart noemen.
Het bedrijf Mefa mag zich de sociaalste ondernemer uit het groene Hart noemen. (Foto: Everything&Beyond Kris)

Mefa uit Nieuwkoop sleept de Hartstikke Sociaal Bokaal 2022 in de wacht

REGIO - Het Nieuwkoopse bedrijf Mefa uit Nieuwkoop heeft afgelopen week de Hartstikke Sociaal Bokaal 2022 gewonnen. Jaarlijks reikt Rijnvicus deze bokaal uit aan de sociaalste ondernemer uit Alphen, Nieuwkoop en Kaag en Braassem uit op het gebied van mens en werk. En dan gaat het vooral om de mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken richting arbeidsmarkt.

Er waren was zowel blijdschap als tranen te bespeuren bij Mefa. Er was blijdschap bij de winnaar en tranen bij medewerker Ria die kansen kreeg bij Omefa en nu een vaste baan heeft. "Sociaal ondernemen begint altijd met de mens, niet met het verdienmodel of met subsidies waardoor je een werkplek goedkoop opvult. Sociaal ondernemen moet ook bij je passen, niet iedereen is er geschikt voor. Het is niet vies om als organisatie in het sociaal domein winst te maken. Sterker nog, om goed overeind te blijven en echt een verschil te kunnen maken, mag het niet ontbreken aan een zakelijke benadering. Het een sluit het ander niet uit. Met winst kun je je bedrijf laten groeien en nog meer investeren in sociaal ondernemen. Ik noem dat gezond sociaal ondernemerschap en inclusief ondernemen", aldus spreker Martin Kniest. 

Tijdens de uitreiking, waar alleen al 80 ondernemers aanwezig waren, stelden de genomineerden zichzelf voor via filmpjes aan het publiek. Ze vertelden onder meer waarom sociaal ondernemen zo van toegevoegde waarde is. Ook de kandidaten die vanuit Rijnvicus bij deze sociale ondernemers terecht kwamen, vertelden hun verhaal. Mohammad Yousef bijvoorbeeld. Stralend vertelde hij dat hij 4 jaar geleden uit Syrië naar Nederland kwam en hij bijna aan de slag kan als buschauffeur.

Wethouders

Een bijzonder moment en daarom waren ook twee wethouders aanwezig, Tom de Kleer (Nieuwkoop) en Gerben van Duijn (Kaag & Braassem). Zij hebben de prijs overhandigd en daarbij stil gestaan bij de toegevoegde waarde van sociaal ondernemen. Annelies Doornbosch, directeur Rijnvicus, stond in haar welkomstwoord nog even kort stil bij de krapte op de arbeidsmarkt en wat ondernemers én Rijnvicus daaraan doen. "Aan ondernemers wil ik meegeven: er zijn mogelijkheden om vacatures in te vullen. Pas je wervingsstrategie aan en toon een beetje lef en geduld. De collega's van Rijnvicus denken graag mee over de diverse mogelijkheden."