Aanleiding van de motie is de onzekere toekomst van de Villa van Teylingen.
Aanleiding van de motie is de onzekere toekomst van de Villa van Teylingen. (Foto: archief Morvenna Goudkade)

Budget voor het redden van erfgoed

ALPHEN/BOSKOOP - GroenLinks heeft tijdens de Alphense raadsvergadering van donderdag 3 november een motie ingediend om in de voorjaarsnota 2023 incidenteel een bedrag van 1 miljoen euro te reserveren voor het strategisch aankopen van monumentale panden. Aanleiding hiervan is de onzekere toekomst van de Villa van Teylingen, een monumentaal pand in Boskoop.

Al in 2015 sprak de gemeenteraad uit dat het belangrijk is dat monumentale gebouwen een maatschappelijk verantwoorde invulling krijgen. Volgens GroenLinks-raadslid René Driesen is de toekomst van dit soort panden in praktijk echter nog te onzeker. Hij licht toe: "Ervaringen uit het verleden, zoals de mislukte restauratie van de Boskoopse watertoren, hebben ons geleerd dat er een risico op verval en verwaarlozing is als we het lot van beeldbepalende panden aan de markt overlaten. In sommige gevallen kan het daarom van belang zijn dat de gemeente de regie pakt om behoud, herstel en bestemming in goede banen te leiden."

Driesen legt uit waarom dit voor GroenLinks zo belangrijk is. "Erfgoed is het visitekaartje van een gemeente, ook van Alphen aan den Rijn. Het vormt het cement in de samenleving en is een belangrijke economische factor. Monumentale gebouwen hebben veel uitstraling en geven eigenheid en sfeer in en identiteit aan onze gemeente. Beeldbepalende monumenten moeten we daarom zoveel mogelijk behouden en waar mogelijk een publieke functie toekennen. Maar dat lukt niet zonder budget. Zeker als er initiatieven vanuit de samenleving zijn om een monument een maatschappelijk functie te gegeven, moeten we als gemeente de mogelijkheid hebben om indien nodig financiële ondersteuning te bieden."