Dit gaat verdwijnen uit het straatbeeld.
Dit gaat verdwijnen uit het straatbeeld. (Foto: Archief)

Deelfietsen- en scooters weg

ALPHEN - De felgroene elektrische deelscooters en deelfietsen gaan verdwijnen uit Alphen. Go Sharing, het bedrijf achter de deelvoertuigen, heeft dat in een bericht aan hun klanten vermeld.

Het bedrijf wil zich eerst richten op het rendabel krijgen van hun systeem. "Hierbij zullen wij een stap terug doen en zullen wij ons uit een aantal steden tijdelijk terugtrekken", aldus Go Sharing. "De oorzaak van het vertrek is een nog te laag gebruik van de voertuigen. Verder is het lastig en duur om de wat meer afgelegen gebieden van service te voorzien." Of vandalisme ook een rol speelde bij de beslissing te vertrekken uit Alphen is vooralsnog niet duidelijk. 

Go Sharing introduceerde eind september de elektrische deelfietsen in de gemeente Alphen. Wethouder Relus Breeuwsma was destijds blij met de komst: “De gemeente Alphen heeft de ambitie om een fietsstad te worden. We hopen dan ook dat met de e-bikes van GO Sharing het fietsgebruik wordt gestimuleerd in onze gemeente. Niet alleen voor recreatief gebruik, maar ook voor het dagelijks gebruik.” 

Dat de deelvoertuigen verdwijnen, ziet het bedrijf naar eigen zeggen als een tijdelijke stop. Een terugkeer naar Alphen aan den Rijn lijkt niet uitgesloten. "Door ons te focussen op de gebieden waar het gebruik goed is, willen we een stabiele basis voor deelvervoer creëren en de kwaliteit verder bevorderen."

Gebruikers die nog een tegoed hebben voor de deelvoertuigen, kunnen dat de komende tijd nog gebruiken. GO Sharing meldt dat er wel steeds minder voertuigen beschikbaar zijn. Zodra de voertuigen helemaal verdwenen zijn uit Alphen, kan het tegoed worden ingezet in steden waar ze nog wel te vinden zijn.