Mathieu van der Poel valt al in de eerste grote ronde en weg is de gouden droom.
Mathieu van der Poel valt al in de eerste grote ronde en weg is de gouden droom. (Foto: Klaas Jan van der Weij)

Klaas Jan van der Weij bij Alphoto

ALPHEN - Klaas Jan van der Weij, al ruim 30 jaar één van de bekendste sportfotografen in Nederland, komt op vrijdagavond 13 mei in Parkvilla over zijn werk vertellen. Dat doet hij op uitnodiging van Fotoclub Alphoto.

Klaas Jan van der Weij won in zijn 30-jarige loopbaan onder andere enkele malen de Zilveren Camera in de categorie Sportfotografie. Hij won ook de World Press Photo met de foto van een uitgeputte Greg Lemond na de wielerwedstrijd Parijs-Roubaix. 

Van der Weij was Fotojournalist van het jaar en Sportfotograaf van het jaar. Hij volgde onder meer 25 jaar de Tour de France. In zijn loopbaan werkte hij voor verscheidene kranten en tijdschriften. Aanvankelijk voor Trouw en Het Parool; de laatste jaren voornamelijk voor de Volkskrant. Van der Weij noemt zichzelf liever verhalenverteller dan fotograaf. Zijn kenmerk is het vastleggen van sfeer en emotie.

Klaas Jan van der Weij bespreekt in Parkvilla zowel recente als oudere foto’s en laat zeker foto’s zien die hij maakte tijdens de laatste twee Olympische Spelen. Hij fotografeert bij vrijwel alle grote wielerwedstrijden en selecteert ook hiervan een aantal foto’s.

Het optreden van Klaas Jan van der Weij past in het streven van Fotoclub Alphoto om jaarlijks een Nederlandse topfotograaf voor te stellen aan een breed publiek. Deze opzet maakt deel uit van het samenwerkingsverband dat Alphoto met Parkvilla is aangegaan. Klaas Jan van der Weij is de vierde fotograaf die in dit kader over zijn werk komt vertellen. Sacha de Boer, fotograaf des Vaderlands Dirk van der Burg en Ilvy Njiokiktjien gingen hem voor.

De fotolezing van Klaas Jan van der Weij begint om 20.30 uur. De toegangsprijs bedraagt 12,50 euro, inclusief consumptie. Kaarten kunnen online worden gekocht op: www.parkvilla.nl.