Het is mogelijk subsidie te krijgen voor bijscholing.
Het is mogelijk subsidie te krijgen voor bijscholing. (Foto: archief)

Vraag vergoeding aan voor bij- of omscholing

ALPHEN - "Wilt u in uw huidige functie ‘bijblijven’, bij uw huidige werkgever een carrièrestap maken, of wilt u juist een nieuw vak leren om uw kansen op een baan te vergroten? Het is vanaf heden mogelijk een STAP-budget van 1.000 euro aan te vragen om uw bij- of omscholing te financieren", aldus de gemeente. De gemeente Alphen stimuleert het gebruik van de STAP-regeling, omdat 'daarmee de plaatselijke economie en arbeidsmarkt daarmee ondersteuning krijgen'.

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) voor scholing stelt hiervoor een STAP-budget beschikbaar. STAP staat voor Stimulering van de Arbeidsmarktpositie. Het is een nieuwe vergoeding om de financiering van scholing voor werkenden en werklozen laagdrempeliger en eenvoudiger te maken. Iedereen kan 1.000 euro subsidie per persoon per jaar ontvangen om scholing te financieren.

In 2022 is er 160 miljoen euro beschikbaar. Daar kunnen in 2022 zo’n 200.000 personen gebruik van maken. Elke maand is er een nieuwe mogelijkheid om STAP-budget aan te vragen. "Wees er op tijd bij als een aanvraagtijdvak start. Vanaf vrijdag 1 juli 2022 om 10.00 uur is het volgende budget beschikbaar om een aanvraag te doen. U kunt één keer per jaar een aanvraag doen. U mag dan nog niet gestart zijn met de opleiding. U kunt alleen STAP-budget aanvragen voor een opleiding die minimaal vier weken start ná uw aanvraag en maximaal drie maanden na het aanvraagtijdvak start. Als u voor uw opleiding op 1 juli STAP aanvraagt, moet deze dus te starten tussen 29 juli en november", aldus de gemeente.

Eisen

"Het STAP-budget is beschikbaar voor iedereen die aan de volgende voorwaarden voldoet: U bent tussen de 18 jaar en de AOW gerechtigde leeftijd (zowel voor werkenden als niet-werkenden). U heeft een band met de Nederlandse arbeidsmarkt. Tot 30-jarige leeftijd kunt u geen STAP-budget aanvragen voor een door het ministerie van OCW erkende voltijdsopleiding (zoals een voltijd bacheloropleiding of een voltijd bol-opleiding in het mbo). Dit is om samengaan met studiefinanciering te voorkomen. Andere STAP-opleidingen kunt u tussen 18 en 30 jaar wel doen met STAP-budget."

"Is een opleiding duurder dan 1.000 euro? Dan betaalt u de rest zelf. U zou nog kunnen vragen of uw werkgever (of een andere partij) het wil bijdragen in de kosten.

Alleen scholingsactiviteiten die in het scholingsregister staan, komen in aanmerking voor het STAP-budget. Het is mogelijk dat te controleren op www.stapuwv.nl."

Inschrijven

"Na de inschrijving krijgt u van de opleider een STAP-aanmeldingsbewijs. Inschrijven voor het STAP-budget kan via stapuwv.nl. Hiervoor heeft u het aanmeldingsbewijs nodig. Na goedkeuring van het UVW wordt het STAP-budget als voorschot uitbetaald aan de opleider."

"Begin aan uw opleiding, cursus of training. Binnen drie maanden na afloop van de opleiding, cursus of training controleert UWV of de scholing is afgerond en of aan alle verplichtingen voor de subsidieregeling is voldaan."

Meer informatie over het beschikbare budget en de aanvraagperiodes is te vinden op de website www.hoewerktnederland.nl.