Dorpsoverleg vraagt om meting uitstoot Zijde

BOSKOOP - Het Dorpsoverleg Boskoop vraagt wethouder Gert-Jan Schotanus van wijken en dorpen metingen te laten verrichten naar de daadwerkelijke uitstoot van schadelijke stoffen op de Zijde en omliggende straten.

In een brief aan Schotanus verzoekt voorzitter Sjaak Koster van het Dorpsoverleg om hiervoor de Omgevingsdienst Midden-Holland in te schakelen. Deze dienst is gespecialiseerd in dit soort onderzoeken.

Koster meent dat het hoog tijd is dat wordt bekeken of de bewoners van de Zijde en de omliggende straten worden blootgesteld aan te hoge uitstoot schadelijke stoffen. 

Fijnstof

Koster: "Tot nu toe gaat het in de discussie over bereikbaarheid en verkeersproblematiek steeds over de vele meters blik op de Zijde. Over de Zijde en het dorpscentrum dat dichtslibt met auto’s."

"Maar de mensen die aan de Zijde en de omliggende straten wonen, hebben ook te maken met stikstofoxiden en fijnstof".

Cijfers

Koster wil dit ‘gevoel’ straks kunnen onderbouwen met cijfers. "Met dit onderzoek denken wij de discussie over de bereikbaarheid van Boskoop een nieuwe impuls te geven. Een extra impuls die wellicht nodig is om het draagvlak voor oplossingen groter te maken."

Het Dorpsoverleg stoort zich eraan dat de tegenstanders van nieuwe infrastructuur die Boskoop moet ontlasten steeds wijzen op meer stikstofuitstoot, maar dat de gezondheid van omwonenden niet wordt genoemd. "Ook wij vinden natuur heel belangrijk, maar we vinden dat de belangen van mensen hier wel erg ondersneeuwen."

Verontreiniging

Het Dorpsoverleg wil dat niet alleen de situatie rond de Zijde wordt onderzocht, maar dat de Omgevingsdienst breder kijkt. "Luchtverontreinigende emissies stoppen niet bij de gevels van de woningen aan de Zijde, maar slaan zonder enige twijfel ook neer in de straten erachter. En in het gehele dorpscentrum. Om een goed beeld te krijgen van de situatie is het dus belangrijk dat ook de achterliggende straten bekeken worden."

Extra impuls

Het Dorpsoverleg wil bepaald niet dat de Zijde wordt ‘dichtgegooid' voor verkeer. "Integendeel. Ook op dat punt kunnen we duidelijk zijn. Wij streven niet naar het ‘dichtgooien' van de Zijde of van andere wegen. Dit is niet gewenst en niet realistisch in Boskoop. De Zijde is een verkeersader die cruciaal is voor de plaatselijke economie."

"Wel willen we met dit onderzoek de discussie een nieuwe, extra impuls geven. En daarmee wellicht het draagvlak voor mogelijke oplossingen vergroten."