Marvin van der Heide (17) heeft zich al aangemeld voor de nieuwe hoveniersopleiding in Boskoop. Werkgever Kenneth Vurens (li) en coördinator Peet Stolwijk zijn ook positief: 'Dit mag worden gevierd'.
Marvin van der Heide (17) heeft zich al aangemeld voor de nieuwe hoveniersopleiding in Boskoop. Werkgever Kenneth Vurens (li) en coördinator Peet Stolwijk zijn ook positief: 'Dit mag worden gevierd'. (Foto: Morvenna Goudkade)

Marvin (17) is blij met nieuwe hoveniersopleiding

Nieuws

BOSKOOP - Groen is populairder dan ooit. De groene sector groeit en bloeit. Er is een enorme vraag naar vakbekwame medewerkers, niet alleen op de kwekerijen, ook bij hoveniers. Daarom slaan gemeente, bedrijfsleven en onderwijs de handen ineen. Na de zomer begint in Greenport Boskoop een nieuwe hoveniersopleiding. Marvin van der Heide (17) is blij en heeft zich al aangemeld.

Morvenna Goudkade 

Ook ondernemer Kenneth Vurens (39) is heel blij met de nieuwe opleiding, waarbij leren en werken wordt gecombineerd. De Boskoper heeft een goedlopend hoveniersbedrijf met 22 medewerkers en breidt nog steeds uit. Dat Boskoop een eigen opleiding krijgt, juicht hij zeer toe. Hij heeft wat lekkers bij de bakker gehaald voor bij de koffie, zegt hij. “Want dit mag wel even worden gevierd.” 

Vakmensen moet je goed opleiden

Nadat de hoveniersopleiding in Gouda vorig jaar is gestopt, kunnen jongeren alleen nog terecht in Houten en dat is onwenselijk, vindt hij. De Boskoopse hoveniersopleiding is hard nodig, zegt Vurens. “Wij zitten hier in het hart van de groene sector, als kwekers en als hoveniers. Zo’n opleiding hoort hier gewoon thuis.”

Hij is inmiddels ruim 13 jaar bezig en ziet alleen maar groei. “Ik heb goede mensen nodig. Vakmensen, en die moet je goed opleiden. Dus ik ben hier heel blij mee.”

De opleiding gaat in september van start, de inschrijving is geopend

Vurens heeft al een medewerker die de hoveniersopleiding gaat volgen, de jonge Marvin van der Heide. “Ik werk nu drie maanden bij Kenneth”, vertelt de 17-jarige. “Ik ben klaar met de middelbare school en ik weet nu wat ik wil. Ik wil hovenier worden.” 

‘Economisch gezien is dit heel belangrijk

Op het bedrijf van Kenneth Vurens heeft hij de afgelopen maanden meegelopen met ervaren hoveniers. Hij is overal geweest, zegt hij. Bij particulieren, bij bedrijven en bij Avifauna, want ook in het vogelpark wordt het groen onderhouden. “Ik vind het heel leuk werk, lekker in de buitenlucht. Ik zou niet de hele dag binnen willen zitten, in een magazijn of zo. Er is veel afwisseling, met aanleg en onderhoud. De opleiding is ook afwisselend, een dag naar school en vier dagen werken.” De stoere machines waarmee ze werken, vindt hij ook leuk, bekent Marvin. 

Docent en coördinator Peet Stolwijk (62), werkzaam bij onderwijsinstelling Yuverta en bekend van de Boomteeltopleiding en de Brancheopleiding Boomkwekerij is ook heel positief. “Ik ben coördinator van de nieuwe hoveniersopleiding”, vertelt Stolwijk. “De opleiding gaat van start in september, de inschrijving is geopend. Jongeren kunnen deelnemen op niveau 2, dat is tweejarig, of niveau 3, driejarig.” 

Stolwijk is lovend over de samenwerking bij de totstandkoming van de nieuwe opleiding. “De gemeente Alphen aan den Rijn, de Greenport Boskoop en het bedrijfsleven hebben de krachten gebundeld. In samenwerking met Yuverta kan de opleiding straks van start. Economisch gezien is dit heel belangrijk. Er zijn in de regio veel hoveniersbedrijven en die hebben nu een groot tekort aan vakmensen.”

De BBL Hoveniersopleiding gaat van start als er 15 deelnemers zijn. “Dat lijkt me geen probleem”, zegt Vurens, die nog een medewerker wil aanmelden. “Collega’s in de branche willen hier net als ik gebruik van maken.”

Werken met planten én met stoere machines, in de hoveniersopleiding komt het allemaal voorbij.