Marieke Koetsier (21) houdt zich de hele dag bezig met de meest exotische bestemmingen. Dat doet ze graag, want reizen is haar grote passie.
Marieke Koetsier (21) houdt zich de hele dag bezig met de meest exotische bestemmingen. Dat doet ze graag, want reizen is haar grote passie. (Foto: Morvenna Goudkade)

‘Ik wil heel graag andere werelden ontdekken’

Nieuws

BOSKOOP - Hoe haar dag eruitziet? Eerst genieten op Bora Bora, dan op safari in Botswana en nog even relaxen op Mauritius. Marieke Koetsier (21) uit Boskoop is reisadviseur voor verre reizen. Een werkdag voert haar de hele wereld over. Nadat de reisbranche bijna twee jaar op slot zat, kan er nu steeds meer. Marieke is er blij mee, want reizen is haar grote passie.

Morvenna Goudkade

Als jong meisje wilde ze stewardess worden. “Als we met het vliegtuig op vakantie gingen, was ik erg onder de indruk van de stewardessen. Ik keek echt tegen die meiden op. Het leek me geweldig om overal naar toe te vliegen. Op de middelbare school nam dat gevoel alleen maar toe.”

Reizen is wat ik het liefst doe

Marieke vertelt dat ze een schoolproject deed over de reiswereld en dat haar studiekeuze al gauw vaststond: iets met reizen en toerisme. Het werd de hbo-opleiding Tourism Management, vorig jaar studeerde ze af en nu werkt ze bij reisorganisatie All Over Tours in Roelofarendsveen. Daar houdt ze zich de hele dag bezig met de meest exotische bestemmingen. 

“Reizen en bezig zijn met reizen is wat ik het liefst doe. Wat reizen voor mij betekent? Je vrij voelen, andere landen en culturen leren kennen, de spanning, de beleving. Ik ben heel erg geïnteresseerd hoe het er elders in de wereld aan toe gaat. Er is zoveel meer dan Nederland. Ik wil heel graag andere werelden ontdekken. Je leert heel veel, je leert dingen in ander perspectief zien.” 

Een deel van haar studie heeft ze in coronatijd gedaan en dat had wel gevolgen. “Ik zou een stage volgen in Costa Rica, daar had ik enorm naar uitgekeken. Maar toen kwam corona en ging het niet meer door. Ik kon gelukkig nog stage lopen in Gouda, maar het was natuurlijk heel jammer.”

Ik ben dagelijks bezig met safari’s en rondreizen

Marieke probeert steeds een reisje in het vooruitzicht te hebben, al is dat nu nog op bescheiden schaal. “Ik ben afgelopen maand op stedentrip in Milaan geweest en in mei ga ik naar Hurghada in Egypte, daar heb ik heel veel zin in. Liefst ben ik de hele tijd op reis. Als ik terugkom, wil ik eigenlijk de volgende dag alweer weg.”’ Op haar werk wordt ze wel een beetje ‘verpest’, zegt ze lachend. “Wij hebben zulke mooie bestemmingen, heel luxe en exclusief, echt bizar mooi. Ik ben dagelijks bezig met bestemmingen als Bora Bora, Tahiti, de Seychellen en Zanzibar. En prachtige safari’s en rondreizen in Zuid-Afrika, Botswana en Malawi. Terwijl ik zelf in de zomer met een vriendengroep naar Spanje ga, en dat vind ik ook superleuk, maar ik droom natuurlijk ook wel van al die schitterende plekken.”

Het was twee jaar lang heel moeilijk in de reiswereld, vertelt ze. “Binnen Europa ging het nog wel, maar de verre bestemmingen lagen praktisch stil. Ik ben een tijdlang vooral bezig geweest met verzetten en omboeken. Mensen werden er moedeloos van dat hun verre reis soms voor de tweede of derde keer niet door kon gaan.” Gelukkig gaat het nu stukken beter en kan er veel meer, zegt de Boskoopse. “We zien dat mensen nu echt mooie reizen willen maken en ook meer willen besteden. De eilanden in Frans-Polynesië gaan heel goed, net als de Malediven, Mauritius, noem maar op. Met een goede voorbereiding kan je nu weer reizen en die kans pakken heel veel mensen aan.” Dat geldt ook voor haarzelf. “Mijn bucketlist wordt steeds langer, haha. Mijn top 5? Bora Bora, voor de onderwaterwereld, een rondreis door Afrika, naar Costa Rica, wat eerder niet doorging, naar Thailand en een rondreis door Australië. Maar als ik ergens anders heen kan, ga ik ook meteen. Ik wil zoveel mogelijk van de wereld zien.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 374