Vluchtelinge.
Vluchtelinge. (Foto: Archief Rodi Media Ganotiste)

Huis-aan-huiscollecte voor vluchtelingen

BENTHUIZEN - Het is bijna zover: van 21 tot 26 november collecteren ze in Benthuizen voor vluchtelingenkinderen in Griekenland. Hun situatie is urgenter dan ooit. Meer dan 50.000 kinderen verblijven onder erbarmelijke omstandigheden op Griekse eilanden of op het vasteland. Door de trage procedures zitten sommigen daar wel drie jaar.

Een van hen is Ilana uit Afghanistan. Ze zegt: “Vier jaar geleden voelden mijn ouders zich gedwongen om te vluchten. Na een reis vol gevaren kwamen we met een hart vol hoop op Lesbos aan. De werkelijkheid in het vluchtelingenkamp was anders. De enorme hitte of bittere kou zijn verschrikkelijk. Soms is er geen eten, geen water en geen plek om te slapen. Alle onzekerheden maken me gek. Ons asielverzoek is al drie keer afgewezen.”

Kerk in Actie, die de huis-aan-huiscollecte organiseert, helpt vluchtelingenkinderen in Griekenland met voedsel, kleding, zorg en onderwijs en probeert ze op een betere plek te krijgen. "De gammele tenten. Extreme kou of juist ondraaglijke hitte. Gebrek aan schoon drinkwater, medicijnen, sanitaire voorzieningen. En misschien wel het ergst van alles: de uitzichtloosheid, het jarenlange, onzekere wachten. Dat is de realiteit waarin duizenden kinderen in Griekse vluchtelingenkampen opgroeien. Geef daarom gul aan de collectant!"