Jane van Klaveren, geboren in Engeland als Jane West, is overrompeld door het verlies van Queen Elizabeth: 'Alsof ik mijn moeder en mijn oma in éën klap heb verloren.'
Jane van Klaveren, geboren in Engeland als Jane West, is overrompeld door het verlies van Queen Elizabeth: 'Alsof ik mijn moeder en mijn oma in éën klap heb verloren.' (Foto: Morvenna Goudkade)

Dood Queen zorgt ook hier voor schok: ‘Groot gemis’

Nieuws

REGIO – Ze was een fenomeen en daarom is er wereldwijd enorme aandacht voor The Queen. Ook in Nederland is de dood van de Britse koningin Elizabeth II (96) groot nieuws. Zeker bij voormalige landgenoten hakt haar overlijden er flink in: “Ze was er altijd. Hoe moet het nu verder?”

Morvenna Goudkade

Jane van Klaveren (75) uit Boskoop windt er geen doekjes om: “Ik heb gejánkt. Ik zette het nieuws aan en hoorde: de Queen is dood. Alsof ik mijn moeder en oma in één klap heb verloren.” Het voelt echt als een verlies, zegt de geboren Engelse, die opgroeide als Jane West, trouwde met een Nederlandse man en nu alweer vele jaren in Boskoop woont. “Oorlogen, ellende, corona, maar zij was er altijd. Een constante factor in mijn leven.” Ze volgt het nieuws op de voet, zegt Van Klaveren. “Ik lees alles over haar in de kranten en ik kijk veel op Sky.”

‘Ze gaf positiviteit, hoop en troost’

Thuis op de tuinbank pakt ze de ochtendkrant erbij. Pagina’s over Elizabeth, heel veel foto’s. “Ze hield eigenlijk niet van opsmuk, droeg liever een hoofddoekje dan een kroon, ze was heel eenvoudig.” Jane heeft nog veel herinneringen aan de troonsbestijging van Queen Elizabeth. “Ze kwam naar de troon toen ik net vijf was, dat was de aankondiging, in 1952. De kroning zelf was een jaar later in Westminster Abbey. De aankondiging was ook een belangrijke dag; we hadden vrij van school. Met de hele buurt gingen we naar de televisie kijken. Er waren nog niet veel mensen met televisie, dus het was heel druk bij de buren die er een hadden. Met andere kinderen zat ik helemaal vooraan op de grond voor de buis.”

‘We gaan zien hoe Charles het doet’

Na de aankondiging werd er volop toegeleefd naar de uiteindelijke kroning, weet Van Klaveren. “Op school hebben we het hele jaar tekeningen gemaakt van koetsen, paarden en kronen. Ook als kind waren we er heel veel mee bezig.”

Het Britse koningshuis werd haar met de paplepel ingegoten en ook in Nederland is ze het blijven volgen. “In juni was het platina jubileum van de Queen. Ik heb drie dagen voor de televisie gezeten.”

Er komt een ander Engeland, denkt Van Klaveren. “Ze was er altijd en dan ging het goed. Nu ze er niet meer is, hoe moet het nu verder? Ze heeft 70 jaar op de troon gezeten. Ik vind het een groot gemis. Wat ik het sterkste vind van de Queen? Dat ze altijd positiviteit en hoop heeft gegeven. De natie toesprak en zei: er komen betere tijden. Dat gaf mij troost.”

In Alphen denkt Geraldine Nesbitt (63) ook aan de overleden vorstin. “Het einde van een tijdperk”, stelt Nesbitt. Ze werd geboren in een katholiek gezin in Belfast, Noord-Ierland, en verhuisde op haar tweede naar Engeland. “Ik heb altijd tussen twee culturen gezeten. Als kind in Engeland ben ik opgevoed met traditionele normen en waarden en met de National Anthem, het volkslied.” De dood van The Queen voelt als afscheid nemen van haar eigen kindertijd, zegt ze. “Je houdt toch altijd een link met je moederland, al ben je ver van huis. Ik kijk nu veel televisie, naar de ceremoniën, het zijn toch historische gebeurtenissen.” Voor Geraldine was Elizabeth een boegbeeld: “Ik ben niet perse groot voorstander van de monarchie. Maar zij was een voorbeeld van hoe het moet. Ze was er voor het land. Een beschermende en koesterende vrouw.”

Het is wel een beetje bizar: “Pasgeleden herdachten we Diana en nu is Queen Elizabeth dood. En nu hebben we dus Charles. Hij zal wel zijn best moeten doen. We gaan zien hoe hij het eraf brengt.”

Jane van Klaveren is ook benieuwd, maar tegelijk positief: “Ik denk dat hij een goede koning is. Hij is warm en meelevend. En ook plichtsgetrouw.”