Ria de Groot en Hans Verbeek bij een schilderij van Ria. Naast schilderijen doen ook andere disciplines mee met de wedstrijd.
Ria de Groot en Hans Verbeek bij een schilderij van Ria. Naast schilderijen doen ook andere disciplines mee met de wedstrijd. (Foto: Robbert Roos)

Creatief Boskoop 2022 en Kunstroute gaan weer van start!

Cultuur

BOSKOOP - Niet alleen schilderijen en beelden, maar ook 3D-objecten zoals sieraden en keramiek zijn te bewonderen. Kunstminnend Boskoop kan zijn hart weer ophalen tijdens ‘Creatief Boskoop’ 2022. Van 7 tot 28 oktober kun je de kunstwerken bekijken in de etalages van de dorpskern van Boskoop. De vrijwilligers van de organisatie hopen op veel deelnemers én bezoekers.

Robbert Roos

Dit jaar is het alweer de 47ste keer dat de vrijwilligers van Boskoop Creatief de expositie ‘Creatief Boskoop op touw zetten. “De vorige wedstrijdtentoonstelling hebben we gehouden in de etalages van de winkeliers aan de Burgemeester C straat en de Koninginneweg”, vertelt Hans Verbeek, vrijwilliger en docent schilderen en tekenen bij Boskoop Creatief. “Die opzet viel goed in de smaak bij zowel de deelnemers en winkeliers als bij de inwoners van Boskoop. Vandaar dat we besloten hebben om het evenement dit jaar op dezelfde manier te organiseren.”

‘Dit jaar op dezelfde manier’

Aan de wedstrijdtentoonstelling mogen alle Boskoopse (amateur)kunstenaars meedoen. Ook de cursisten van Boskoop Creatief. “Als u in Boskoop woont en u heeft een mooie tekening, textielwerk, een sieraad, foto of iets van ceramiek heeft gemaakt dan mag u deelnemen”, vertelt Frank Snijdewint, bestuurslid van Boskoop Creatief. “De enige eis die we stellen is dat het werk recent moet zijn en nog niet eerder is tentoongesteld.” 

Drie prijzen 

Er zijn drie prijzen te winnen. De winnaars worden gekozen door een vakjury en door het winkelend publiek. Die kunnen hun keuze bekendmaken via het speciale stemformulier. Dat is op te halen bij de winkeliers en kan gedeponeerd worden in de daarvoor bestemde tonnen. “We zien elk jaar veel tekeningen en schilderijen”, vertellen Snijdewint en Verbeek. “Daarom hopen we dat met name 3D-kunstenaars hun werk inbrengen. Inschrijven kan alleen via de website van Boskoop Creatief: www.boskoopcreatief.nl. De sluitingsdatum hiervoor is donderdag 15 september. 

Werk laten zien 

Het is volgens Snijdewint en Verbeek belangrijk dat de Boskoopse kunstenaars hun werk laten zien. “Er is zoveel creativiteit. Via Boskoop Creatief willen we dat graag aan een breder publiek laten zien. Onze cursussen in De Plataan lopen goed, maar we hebben ook kortlopende workshops van een paar lessen zoals botanisch schilderen en schilderen met bijenwas. Die zijn niet bij iedereen bekend omdat ze vaak ook thuis gegeven worden.” Door ook deze werken te tonen hoopt de organisatie nieuwe deelnemers te inspireren om ook eens een cursus of workshop te volgen. In de folder van Boskoop Creatief, onder andere af te halen bij De Plataan, vind je het hele cursusaanbod. 

Kunstroute

Op 8 en 9 oktober is de kunstroute ‘Schone van Boskoop’. “Tijdens deze dagen kunt u een kijkje in de keuken nemen van verschillende ateliers en kunt u op de meeste plaatsen ook de betreffende kunstenaars ontmoeten. Hoe leuk is het om kunstenaars te ontmoeten in hun eigen atelier”, vertellen Snijdewint en Verbeek enthousiast. De start van de route is bij het Oude Raadhuis waar een tentoonstelling is met werk van alle deelnemende kunstenaars. Mocht je na het zien van de tentoonstelling een bepaald werk in je hart gesloten hebben, dan is er goed nieuws. Alle werken zijn namelijk ook te koop. Als je een werk aan wilt schaffen, dan kunt je rechtstreeks contact opnemen met de kunstenaar, of je wensen kenbaar maken via de website van Boskoop Creatief. Zij zorgen dan dat de kunstenaar contact met je opneemt.