Pauline Thoomes van GroenLinks komt op voor laaggeletterden.
Pauline Thoomes van GroenLinks komt op voor laaggeletterden. (Foto: Archief Morvenna Goudkade)

GroenLinks roept gemeente Alphen op tot duidelijke taal naar inwoners

ALPHEN - GroenLinks Alphen aan den Rijn heeft schriftelijke vragen ingediend over begrijpelijke overheidscommunicatie. De partij deed dit op donderdag 8 september, de internationale dag van Alfabetisering en de start van de Week van het Lezen en Schrijven.

GroenLinks wil weten welke plannen het college heeft om de communicatie vanuit de gemeente naar de inwoners begrijpelijker te maken. Ook roept de partij op om de Direct Duidelijk Deal te ondertekenen. Met het ondertekenen van deze deal zegt het bestuur van een overheidsorganisatie toe om 'direct duidelijk' te communiceren, concrete doelen te stellen en de resultaten te meten.

Pauline Thoomes, raadslid voor GroenLinks, legt uit waarom dit volgens GroenLinks nodig is: "Maar liefst 10 procent van de inwoners in onze gemeente is laaggeletterd, op basis van cijfers uit 2019. Dat zijn 11.099 inwoners. Als je laaggeletterd bent, kun je vaak wel lezen en schrijven, maar niet goed genoeg om volwaardig mee te doen in de samenleving. Laaggeletterden zijn vaak minder zelfredzaam, hebben vaker last van problematische schulden en vinden moeilijker een baan."

Stappen

GroenLinks wil dat het college stappen neemt om te zorgen dat zo veel mogelijk mensen snappen wat de gemeente bedoelt met haar brieven. "Iedereen moet kunnen meedoen. En volgens mij vindt het college dat eigenlijk ook. In het collegeakkoord staat immers dat het ‘van groot belang dat de gemeente zorgvuldig is in het communiceren met inwoners'. Zorgvuldige communicatie betekent ook begrijpelijke communicatie."