De uitreiking van 2021.
De uitreiking van 2021. (Foto: Hans Doderer)

Uitreiking Archeon Thea Beckman Prijs

ALPHEN - Ieder jaar wordt in Museumpark Archeon de Archeon Thea Beckmanprijs uitgereikt aan de schrijver van het beste historische jeugdboek. Jaarlijks afgewisseld worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond. In 2022 bekroont de jury werk voor jongeren tot 12 jaar.  

Zaterdag 17 september vindt de uitreiking plaats en wethouder Gert-Jan Schotanus Gemeente Alphen aan den Rijn zal de prijs overhandigen aan de gelukkige winnaar.

De vijf genomineerde titels zijn:

Linda Dielemans - Het lied van de vreemdeling (Leopold, augustus 2020)

Annet Huizing – Het Pungelhuis (Lemniscaat, juli 2020)

Martine Letterie – Waarom de maan verdwijnt: Lotti’s oorlog (Leopold, maart 2021)

Christine Linneweever – Altijd vluchten (Kluitman, augustus 2021)

Jeska Verstegen – Ik zal je bewaren (Querido, maart 2020)

Bij deze vijf titels zijn door studenten van de Willem de Kooning Academie Rotterdam korte animatiefilms gemaakt.

Jongerenjury

Naast de volwassen jury is er ook een jongerenjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van twaalf enthousiaste jongeren leest deze shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. Jeugdboekenauteur Marte Jongbloed begeleidt deze jury en verzorgd tevens een lesbrief over de vijf genomineerde titels.

Prijs

Op zaterdag 17 september wordt zowel de Thea Beckman Prijs 2022 als de Jonge Beckman 2022 in Archeon uitgereikt. De winnaar van de Thea Beckman Prijs ontvangt een certificaat en € 1500,- en de winnaar van de Jonge Beckman ontvangt €1000,-.
De Schrijvers van de Ronde Tafel, genootschap van historische kinderboekenschrijvers, zijn het gehele weekend in Archeon aanwezig en lezen voor uit eigen werk. De jury bestaat uit voorzitter Hubert Slings (Stichting Entoen.nu) en de leden: Inge Mooiman (kinderboekwinkel Silvester, Leiden), Liselotte Dessauvagie (Stichting Lezen), Monique Veldman (Museumpark Archeon), Rutger van Driel (docent Pabo) en Moniek Warmer (Stichting Jaap ter Haar).