Op zowel Koningsdag als Bevrijdingsdag zijn de teststraten in Leiden, Alphen aan den Rijn en Gouda geopend.
Op zowel Koningsdag als Bevrijdingsdag zijn de teststraten in Leiden, Alphen aan den Rijn en Gouda geopend. (Foto: Marieke Markus)

Gedragsonderzoek: corona had negatieve impact, maar ook positieve invloed

Nieuws

REGIO - In maart is er opnieuw een gedragsonderzoek uitgevoerd onder inwoners van Hollands Midden. Uit dat onderzoek blijkt dat ruim een derde van deelnemers (37 procent) vindt dat de coronacrisis een negatieve impact heeft gehad op het leven. Ruim 20 procent van de deelnemers zegt dat corona juist een positieve invloed heeft gehad. 

In vergelijking met januari voelen minder deelnemers zich ernstig eenzaam (14 tegenover 17 procent in januari). Deelnemers geven ook aan dat de kwaliteit van de sociale contacten weer is toegenomen, stelt GGD Hollands Midden. “Er wordt bijvoorbeeld weer afgesproken met vrienden en familie. Ook gaan mensen weer vaker fysiek naar school of het werk.”

Het gedragsonderzoek is uitgevoerd tussen 9 en 13 maart 2022. Dat is twee weken na het ingaan van versoepelingen, zoals het advies weer 50 procent op kantoor te werken, alleen 1G bij evenementen met meer dan 500 personen en geen mondkapjes meer hoeven dragen in publieke binnenruimtes. Ook is in deze periode aangekondigd dat alle maatregelen per 23 maart zouden vervallen. 

Er was op dat moment wel een piek te zien in het aantal besmettingen als gevolg van carnaval, de versoepelingen en wintersport, stelt de GGD. Het volledige gedragsonderzoek is te vinden op het coronadashboard www.eengezonderhollandsmidden.nl. 

Op woensdag 27 april, Koningsdag, zijn de vaccinatielocaties in Hollands Midden gesloten. Op 5 mei, Bevrijdingsdag, zijn de locaties wel geopend. Op zowel Koningsdag als Bevrijdingsdag zijn de teststraten in Leiden, Alphen aan den Rijn en Gouda geopend; van 08.00 tot 12.00 uur. 

Afgelopen week was het mobiele vaccinatieteam op 22 april voor de laatste keer in de bibliotheek in Noordwijk. Ook de pop-up in het gemeentehuis in Alphen aan den Rijn was alleen nog op 23 april open. 

Het team gaat wel nog een aantal weken naar ’t Kwadrant in Katwijk en het gemeentehuis is Lisse. Zij zijn op alle vrijdagen tot en met 20 mei in Katwijk en op alle zaterdagen tot en met 21 mei in Lisse. “Je kunt op alle vaste en pop-up locaties zonder afspraak terecht voor elke prik tegen corona, dus ook voor de booster- en de herhaalprik.” 

Kinderen tussen 5 en 12 jaar worden om logistieke redenen alleen in de vaste locaties in Gouda, Leiden en Alphen aan den Rijn gevaccineerd, aldus GGD Hollands Midden. “Op de website www.ggdhm.nl/vaccinatielocaties-corona vind je de exacte adressen, data en tijden.”

Op dit moment heeft 86 procent van de 12-plussers uit de regio een eerste prik gehad, 85 procent van de 12-plussers is volledig gevaccineerd. “Daarnaast is de boostercampagne in volle gang. Tot en met week 15 hebben 431.672 inwoners van onze regio een boosterprik gehad. In totaal hebben 54.989 inwoners uit Hollands Midden een herhaalprik gehaald.” De afgelopen week zijn 480 inwoners uit de regio getest in de GGD-teststraten. Het percentage positief geteste inwoners in de teststraten is 61,9 procent, aldus GGD Hollands Midden.

“Benieuwd naar de coronacijfers in jouw gemeente? Kijk dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl. Dit dashboard wordt voortaan één keer per week bijgewerkt.”