In Zuid-Holland neemt netbeheerder Liander de komende drie jaar twee nieuwe elektriciteitsverdeelstations en extra capaciteit op drie bestaande stations in gebruik.
In Zuid-Holland neemt netbeheerder Liander de komende drie jaar twee nieuwe elektriciteitsverdeelstations en extra capaciteit op drie bestaande stations in gebruik. (Foto: Liander)

Netbeheerder Liander: groot investeringspakket

ALPHEN/REGIO - In Zuid-Holland neemt netbeheerder Liander in de komende drie jaar twee nieuwe elektriciteitsverdeelstations en extra capaciteit op drie bestaande stations in gebruik.?Daarnaast legt de netbeheerder bijna 600 km extra elektriciteitskabel en plaatst de komende jaren 222 nieuwe transformatorhuisjes. Het totale investeringspakket voor de komende drie jaar bedraagt 290 miljoen euro. 

De investeringen zijn nodig om aan de snel toenemende vraag naar netcapaciteit te kunnen blijven voldoen en knelpunten in het elektriciteitsnet op te lossen, aldus de netbeheerder. 

"Naast netuitbreiding werkt Liander aan innovaties om het net efficiĆ«nter te gebruiken. Na 2024 staan er nog meer uitbreidingen en nieuwe stations gepland, Liander werkt op diverse plaatsen al aan de voorbereidingen."  

"Liander investeert in haar werkgebied in Zuid-Holland vooral in het versterken van veel elektriciteitsstations en de bouw van nieuwe stations." De netbeheerder neemt de komende drie jaar naar verwachting extra capaciteit in gebruik op de stations in Leimuiden, Zoeterwoude en Sassenheim. In de Zuidplaspolder werkt Liander met TenneT en Stedin aan een nieuw station, in de regio Leiden-Alphen doet Liander dit met TenneT."

"Wind- en zonneparken produceren steeds meer groene stroom die via het elektriciteitsnet naar de verbruikers elders in het land getransporteerd moet worden. Daarnaast vragen onder meer de groeiende industrie, agrarische sector, elektrisch vervoer en duurzame woonwijken steeds meer elektriciteit."

Liander voorziet dat tot 2031 circa 13 van de 18 elektriciteitsstations in Zuid-Holland overbelast raken als de netbeheerder niets doet. In het investeringsplan beschrijft de netbeheerder concreet de grote uitbreidings- en vervangingsinvesteringen in de gas- en elektriciteitsnetten voor de volgende drie jaar. Ook staat in dit plan wat er op hoofdlijnen moet gebeuren voor de periode 2025 tot 2031. Om aan de snel aantrekkende vraag naar netcapaciteit te kunnen voldoen is op veel plekken minstens een verdubbeling van de capaciteit van het elektriciteitsnet nodig. "In 2021 sloot Liander al 10 procent meer ondernemers en consumenten aan op het net dan in 2020, legde een recordlengte aan elektriciteitskabels en plaatste of verving 12 procent meer transformatorhuisjes."
Het werkgebied van Liander in de regio Zuid-Holland bestaat naast een deel van het Groene Hart uit stedelijk gebied rondom Leiden. "In de regio neemt de behoefte aan elektriciteit toe door de verduurzaming van de gebouwde omgeving en de industrie, de verduurzaming van het vervoer en de komst van nieuwe (hoogwaardige) bedrijvigheid. Daarnaast kent de regio een aantal grootschalige nieuwbouwlocaties waar de vraag naar elektriciteit sterk zal toenemen."