Kopers, kunstenaars en medewerkers in de serre van Parkvilla. Achterste rij: Gerard de Blois., Annelies Hille, Riet Rozeveld, Henk Langerak en Mariëlla Baay. Voorste rij: Tjitte Folkertsma, Kyran, Caelin en Birgitta Veld.
Kopers, kunstenaars en medewerkers in de serre van Parkvilla. Achterste rij: Gerard de Blois., Annelies Hille, Riet Rozeveld, Henk Langerak en Mariëlla Baay. Voorste rij: Tjitte Folkertsma, Kyran, Caelin en Birgitta Veld. (Foto: Morvenna Goudkade)

Kunstverkoop Oekraïne: 'Kopers en kunstenaars enthousiast'

ALPHEN – Normaal al een creatieve plek, maar nu helemaal een explosie van kunst. Bij cultuurcentrum Parkvilla in Alphen is zaterdag 9 april een speciale kunstverkoop voor Oekraïne geopend. En dat is een gigantisch succes: kunstenaars doneren massaal hun werken en het publiek komt massaal kunst kopen. De gehele opbrengst gaat naar Giro555.

Morvenna Goudkade

De kunstverkoop is van start gegaan met zo’n 150 kunstwerken, maar het gaat hard. 

'Geïnspireerd door Isaac Israëls, de impressionist'

“Sommige werken zijn na vijf minuten al verkocht”, vertelt initiatiefneemster Birgitta Veld van Parkvilla. “Gelukkig komen er ook weer nieuwe kunstwerken en nieuwe kunstenaars die vragen of ze ook mee kunnen doen.” 

De kunstwerken, van schilderijen tot keramiek, van fotografie tot beeldhouwwerk, van dichtwerk tot textiel, staan en hangen door het hele pand. In de foyer, in de serre, op de gangen, in het trappenhuis: het is een explosie van kunst. 

Het verkoopproject duurt een maand, of zolang de voorraad strekt. Aan tafel in de foyer zitten bezoekster Annelies Hille en schilderes Riet Rozeveld. Hille heeft zojuist een schilderij gekocht, dat is geschilderd en gedoneerd door Rozeveld. “Ik heb alles bekeken”, vertelt de Alphense. “Dit werk sprong er voor mij uit. Ik wil heel graag iets kopen voor het goede doel.” De kunstenares is ook blij. “Leuk dat het meteen is verkocht, zo snel had ik niet verwacht.” Ze wil wel iets over het schilderij vertellen: een portret van een vrouw met kap. “Ik ben voor dit werk geïnspireerd door Isaac Israëls, de impressionist. Of het een titel heeft? Nee, dat niet.” Annelies Hille weet er wel raad mee: “Ik noem haar ‘Rietje’.”

'Sommige kunst-werken zijn na vijf minuten al verkocht'


Even verderop heeft Tjitte Folkersma (69) ook een kunstwerk aangeschaft. Hij is samen met kleinkinderen Caelin (13) en Kyran (10). “Ik vind dit een mooi initiatief”, zegt Folkertsma. Hij is ook zeer tevreden over de aankoop: een creatie van katoen en zijde, gemaakt door Trees Modderman. “Heel kunstzinnig: het doet me denken aan paastakken. De titel van het werk is ‘veiligheid en geborgenheid’, vind ik ook heel mooi.” Intussen lopen Birgitta Veld en haar collega Mariëlla Baay rond om kunstkopers te woord te staan. De kunstwerken zijn allemaal geprijsd voor een basisbedrag, maar meer geven mag altijd. ”Birgitta kwam met het idee, ik zei: ik doe mee”, zegt Baay. “Namens heel Parkvilla hebben wij vervolgens de kunstverkoop gehouden. Iedereen staat er achter. Het is zo verschrikkelijk allemaal, de oorlog, de vluchtelingen. Je bent zo machteloos. We willen heel graag iets doen.” 

Zelf heeft ze een ook werken gedoneerd, vertelt ze. “Ik schilder portretten.” 

Op de eerste dag van de kunstverkoop staat de teller al na een paar uur op 1500 euro. Er is werk te koop van zo’n 75 kunstenaars. Kunstschilder Gerard de Blois en fotograaf Henk Langerak hopen ook bij te dragen aan de opbrengst, vertellen ze. De Blois doneerde twee schilderijen. “Ik voel me erg verbonden met Parkvilla en dit project sprak met meteen aan. Die mensen in Oekraïne zijn alles kwijt. Ik ben van mening: wat je kán doen, móet je doen.”

Henk Langerak doneerde vijf foto’s. “Ik vind hulp aan Oekraïne heel belangrijk.”

Birgitta Veld meldt na het weekend dat de verkoop gestaag doorloopt en er ook nog steeds werken worden gedoneerd. "Dit voelt echt supergoed. Mensen zijn zo enthousiast, zowel kopers als kunstenaars. Het schept verbinding, lijkt het wel. Heel blij mee, heel positief gevoel.”