Jan de Vries en Rens van Nierop zijn de voorzitters van beide stichtingen.
Jan de Vries en Rens van Nierop zijn de voorzitters van beide stichtingen. (Foto: SVB en Varb)

Varb en SVB bundelen krachten

BOSKOOP - Stichting Varb en de Stichting Vakbeurs voor de Boomkwekerij (SVB) hebben plannen om samen verder te gaan en te komen tot één sectororganisatie. De gezamenlijke nieuwe stichting wordt een professionele dienstverlener, ter bevordering van de handel in buitengroen producten. Althans, dat beweren beide stichtingen. Merken van beide zijn onder meer Varb en Plantarium.

Op 15 februari hebben de besturen van beide stichtingen de intentie uitgesproken om tot een fusie van beide organisaties te komen. "Voorafgaand hieraan heeft een uitgebreid inventarisatie-traject plaatsgehad. Hierin werd duidelijk dat er een flinke meerwaarde is als de activiteiten van beide stichtingen worden gebundeld. Verder beschikken zowel Varb als SVB over een vrijwel gelijke doelstelling", menen de twee stichtingen. Hoe een en ander bestuurlijk en organisatorisch is ingericht en hoe de nieuwe stichting gaat heten, wordt nog nader uitgewerkt. Beoogd directeur van de nieuwe stichting is Linda Hoogendoorn-Veelenturf, de huidige directeur van Varb. In de loop van dit jaar verwachten partijen hun samengaan definitief af te ronden.

Samenwerking

"De huidige koers en ambitie van Varb, als leidend digitaal platform van het buitengroen, blijft ongewijzigd. Van Plantarium is onlangs bekend geworden dat deze verder gaat als PLANTARIUM|GROEN-Direkt, met een eerstvolgende editie in augustus van dit jaar", menen zij. 


Behalve deze zaken exploiteert SVB op dit moment ook vastgoed en is Varb onder meer actief op het gebied van plantregistratie en -coderingen.

SVB

Jan de Vries, voorzitter van SVB “Terwijl bedrijven vaak groter en professioneler worden en hogere eisen stellen aan een sectororganisatie, is er op dit gebied juist veel versnippering binnen onze sector. We willen geen belangenbehartiger zijn, maar een innoverende en stimulerende dienstverlener, die ’buitengroen bedrijven’, zoals boomkwekers en handelaren, helpt om de handel te bevorderen en daarmee de sector vooruit helpt.”

Varb

Rens van Nierop, voorzitter van Stichting Varb: "Als Varb hebben we sinds 2014 een nieuwe koers ingezet. Ons platform en onze organisatie staat en we zijn daarmee klaar voor een volgende stap. Samen met de Stichting Vakbeurs voor de Boomkwekerij komen we tot een verbreding van ons aanbod, waardoor we landelijk meer kunnen betekenen en meer kunnen doen aan kennisdeling. Ook zijn onze diensten complementair en gaan deze elkaar versterken. De besprekingen zijn steeds in een prima sfeer verlopen en we zijn dan ook vol vertrouwen dat deze positieve lijn wordt voortgezet.”