Dylan Hoogerwerf won het goud.
Dylan Hoogerwerf won het goud. (Foto: PR)

Dylan Hoogerwerf opnieuw Nederlands kampioen shorttrack

Algemeen

Dylan Hoogerwerf is afgelopen weekeinde Nederlands kampioen shorttrack geworden. De Wateringer was op twee afstanden de sterkste en prolongeerde daarmee zijn titel. Plaatsgenote Georgie Dalrymple werd bij de dames derde. Monsternaar Kay Huisman – net als Hoogerwerf en Dalrymple lid van Hardrijvereniging Den Haag - Westland (HVHW) - werd 11de.

Toppers

Zowel Hoogerwerf als Huisman - die dit jaar debuteert in ShorttrackteamNL - hadden na de voorronden op Oudejaarsdag zicht op een hoge klassering. Beiden plaatsen zich op de 1000 en 500 meter voor de halve finales en bereikten op de 1500 meter de A-finale.

Dat de nationale toppers op scherp stonden voor de finaledag - er is nog één Olympische plek te vergeven - werd zondag meteen duidelijk bij de halve finale 1000 meter. Om elke plek werd gevochten. Hoogerwerf bereikte zonder problemen de A-finale. Huisman schampte in dezelfde race een tegenstander en kreeg een penalty, wat icoon Sjinkie Knegt in de andere halve finale ook overkwam. Huisman werd daardoor op die afstand 9e. Hoogerwerf reikte in de spannende finale met zes rijders naar het zilver.

Fotofinish

Op ‘zijn’ 500 meter reed Hoogerwerf in de halve finale van kop af naar de winst. Huisman miste in zijn halve finale net de A-finale, maar pakte door een 2e plaats in de B-finale wel 7e plek. In de A-finale knalde Hoogerwerf vanaf de start naar de kop en gaf die ondanks een fotofinish niet meer op: goud.

De finale van de 1500 meter was met 7 rijders een spektakel. Hoogerwerf streed voor prolongatie van zijn vorig jaar behaalde titel en Huisman aasde op een hogere klassering. Huisman reed lang in de kop van het veld, maar dat kostte veel energie. Hoogerwerf controleerde goed, werd derde en stelde zo de titel veilig. Huisman finishte als 7e en overall als 11e.

Georgie Dalrymple

Dalrymple startte het kampioenschap teleurstellend doordat ze op de 1000 meter meteen strandde. Ze maakte dat goed op de 500 en 1500 meter. Op beide afstanden bereikte ze de A-finale. Op de kortste afstand meter was haar derde plek in de halve finale genoeg voor een plek in de A-finale. Die finale was een spektakel. Eerst waren er twee herstarts vanwege valpartijen bij de start. Eenmaal op weg viel titelfavoriet Xandra Velzeboer. Dalrymple pakte in die rit met een spectaculaire glijfinish het zilver. In de tussenstand steeg ze zo naar plek 4. Op de 1500 meter sloop ze slim mee toen nationaal kampioen Selma Poutsma een versnelling plaatste. Velzeboer en Yara van Kerkhof hadden het nakijken, want dankzij het zilver in die finale steeg in de eindrangschikking naar de derde plaats. Zij stelde zich daarmee ook kandidaat voor de laatste nog te vergeven Olympische plek.