Afbeelding

Ondernemerschap

Corona heeft op iedereen een behoorlijke impact. Jong en oud worden hard geraakt door alle beperkingen die ons zijn opgelegd. Zo ook bij ondernemers, ook zij ondervinden veel hinder en stress door de beperkingen waarmee zij mee te maken hebben. 

Iedereen gaat daar anders mee om en dat is heel begrijpelijk. Van dichtbij heb ik mogen aanschouwen hoe ondernemers er mee omgaan en wat mij opvalt is dat zij, na een korte periode van stress en onzekerheid over het voortbestaan van hun bedrijf, kansen zoeken om de bedreiging omzetten in een kansen. Vaak met de rug tegen de muur zijn ondernemers in staat om met vindingrijkheid innovatieve oplossingen te bedenken. 

'Er wachten enkele grote uitdagingen op ons die nu om actie vragen'

Ondernemers hebben aangetoond dat zij weerbaar zijn en goed anticiperen op een crisis. Ook voor de bestuurders van gemeente Westland is dit geen makkelijke periode, samen met het ambtelijk apparaat worden ook zij geconfronteerd met de directe gevolgen van deze crisis, maar tegelijkertijd vragen wij hen om een doorkijk te maken naar het Westland 2040. Er liggen enkele grote uitdagingen op ons te wachten die nu om actie vragen. Of het nu gaat om duurzame energie voor de glastuinbouw, zoals een warmtenetwerk voor aardwarmte en andere duurzame warmte, of om een centrale waterzuivering en een nieuwe bron voor gietwater, of huisvesting voor internationale medewerkers, herstructurering of een kenniscentrum voor de glastuinbouw, betere infrastructuur of een lightrail voor betere bereikbaarheid. Wij moeten nu actie ondernemen om in 2040 nog steeds het glastuinbouwcentrum van de wereld te zijn. Dit jaar staan ook nog eens de gemeentelijke verkiezingen voor de deur en ik hoop dan ook zeer op een (nieuw) ondernemend B&W die de ingeslagen weg van het huidige B&W doorzet. Het is makkelijk om niets te doen en te verschuilen achter de crisis. Maar dit is juist wat wij niet moeten doen, want als ondernemers mij een ding geleerd hebben is dat ondernemerschap elke crisis zal overleven om er daarna sterker uit te komen. Wat wij zoeken is de durf om te ondernemen.

Namens het bestuur van glastuinbouw Westland wens ik u allen een gezond en ondernemend 2022


Jacco Vooijs, voorzitter Glastuinbouw Westland