Elke werknemer die ouder is van een kind (jonger dan acht jaar) heeft recht op ouderschapsverlof.
Elke werknemer die ouder is van een kind (jonger dan acht jaar) heeft recht op ouderschapsverlof. (Foto: aangeleverd)
Het Juridisch Loket

Betaald ouderschapsverlof

Algemeen

ZAANSTREEK - Darryl en Angela zijn getrouwd en hebben samen een dochter. Op 2 augustus 2022 is hun dochter zes maanden oud. Darryl heeft dan al negentien weken (onbetaald) ouderschapsverlof opgenomen bij zijn werkgever. Hij heeft gehoord dat hij nu ook betaald ouderschapsverlof kan opnemen en vraagt hoe dit zit.

Elke werknemer die ouder is van een kind (jonger dan acht jaar) heeft recht op ouderschapsverlof. Dit is een wettelijke regeling waardoor je tijdelijk minder kan gaan werken om voor je kind te zorgen. Het ouderschapsverlof duurt maximaal 26 keer het aantal uren dat je per week werkt. Over deze uren krijg je niet betaald. 

Betaald verlof

Sinds 2 augustus 2022 kunnen werknemers over negen van de zesentwintig weken betaald ouderschapsverlof opnemen. De hoogte van het betaald ouderschapsverlof is 70% van het dagloon van de werknemer. De werkgever vraagt hier een uitkering voor aan bij het UWV. Het verlof moet binnen één jaar na de geboorte van het kind (of adoptie van een kind dat nog geen acht jaar is) worden opgenomen.  

Recht

Darryl heeft al negentien weken ouderschapsverlof opgenomen. Hij heeft dus nog recht op zeven weken betaald ouderschapsverlof (van de in totaal zesentwintig weken). Omdat zijn dochter zes maanden oud was op 2 augustus, heeft hij nog bijna zes maanden de tijd om de resterende zeven weken betaald ouderschapsverlof op te nemen.  

Heb je een vraag over (betaald) ouderschapsverlof of een andere vraag voor het Juridisch Loket? Mail dan naar redactiezaan@rodi.nl en wellicht krijg je antwoord in deze rubriek. Meer weten? Het Juridisch Loket: eerste hulp bij juridische vragen. De Zaanse vestiging aan het Rustenburg 105 heeft iedere maandag inloopspreekuur van 14.00-16.00 uur en donderdag van 09.00-11.00 uur. Zie ook www.juridischloket.nl of bel op werkdagen tussen 9.00-17.00 uur met 0900-8020 (0,10 euro per minuut).