De planeet Jupiter gezien in infrarood licht.
De planeet Jupiter gezien in infrarood licht. (Foto: NASA)

Symposium over James Webb Space Telescope

Algemeen

KOOG AAN DE ZAAN - De Weer- en Sterrenkundige Kring Zaanstreek besteedt op donderdag 6 oktober bijzondere aandacht aan de James Webb Space Telescope (JWST).

Op dit mini-symposium zullen drs. Edwin Mathlener en dr. Thomas Stolker de werking en de onderzoekresultaten van dit bijzondere ruimte-observatorium bespreken. De verkregen infrarood beelden en spectra worden nu al sensationeel genoemd en geven aanleiding tot herziening van onze denkbeelden over het heelal in het vroegste stadium en over de kans op leven op exoplaneten aldus de onderzoekers.

De telescoop heeft een spiegel met een diameter van 6,5 m die is opgebouwd uit 18 afzonderlijke spiegeldelen. Om zo’n spiegel in de ruimte te krijgen moet er een bijzonder opvouwmechanisme worden toegepast. Omdat warmtestraling van zon en aarde zou storen wordt gebruik gemaakt van een zonnescherm dat uit meerdere lagen bestaat en zo groot is als een tennisveld.

Om in de atmosfeer van een exoplaneet tekens van leven te zien is een infrarood spectrograaf ingebouwd die bijvoorbeeld CO2 kan detecteren.
Het symposium vindt plaats in de Vuister, Kleine Zaal, Molenwerf 44. De aanvangstijd is 19.45 uur.

Belangstellenden hebben vrij toegang, het is wel verstandig een plaats te reserveren bij het secretariaat van de WSKZ. Zie: http://home.kpn.nl/jdejongwormer/