Kijkje achter de afgedekte hekken. De panden zijn inmiddels gesloopt, de grond wordt nu bouwrijp gemaakt.
Kijkje achter de afgedekte hekken. De panden zijn inmiddels gesloopt, de grond wordt nu bouwrijp gemaakt. (Foto: Dirk Karten)

Oude Ford werkplaatsen maken plaats voor woningbouw in plan Hazenleger

Algemeen

ZAANDAM – Een heel ander gezicht kom je vandaag de dag tegen als je je (brom)fiets stalt op het buitenpleintje van Het Fietspakhuis aan de Vinkenstraat. De panden aan de andere kant van de schutting waar de voormalige Fordgarage aan de Zeemansstraat stond, zijn nu tot de laatste steen gesloopt waardoor er veel meer licht is bij het stallen van ons stalen ros.


Veel meer licht bij het stallen op het buitenpleintje van het Fietspakhuis.

Op het bijbehorende terrein aan het Hazepad komen zestig nieuwe woningen in het plan ‘Hazenleger’. Dit zijn 42 huurappartementen en 18 koopwoningen met ieder drie verdiepingen. Halmar is de ontwikkelaar en OOKarchitecten heeft het stedenbouwkundig model gemaakt.

Met de sloop van de panden, waar ooit de Fords werden gerepareerd (de laatste jaren ging het op deze locatie vooral om een werkplaats) is flink wat oppervlak beschikbaar gekomen. Zo heeft het terrein bij het Hazepad (westkant) zo’n 2360 vierkante meter grond en in het oosten 2340 vierkante meter. 

Energieneutraal

De 42 huurappartementen worden verdeeld over twee gebouwen. Een klein gebouw aan de Vinkenstraat met zes appartementen. En een gebouw aan de Zeemanstraat met totaal 36 appartementen. Alle woningen worden gasloos gebouwd en voorzien van zonnepanelen. Parkeren kan op eigen terrein. De inschrijving voor de koopwoningen is gesloten maar je kunt je nog inschrijven als reservekandidaat.

Naar verwachting start de bouw van de appartementen eind dit jaar en de bouw van de eensgezinswoningen eind 2023. De oplevering van de woningen is eind 2024 gepland. Meer over de woningen op www.woneninhethazenleger.nl. 

Veel meer licht bij het stallen op het buitenpleintje van het Fietspakhuis.
Impressie van de woningen in plan Hazenleger.