De sleepboot vaart zelfstandig het Noordzeekanaal op,  maakt een rondje op het kanaal, vaart onder de - herkent u hem nog? - Hembrug door en gaat weer terug naar de haven.
De sleepboot vaart zelfstandig het Noordzeekanaal op, maakt een rondje op het kanaal, vaart onder de - herkent u hem nog? - Hembrug door en gaat weer terug naar de haven. (Foto: aangeleverd)

Nieuwe aanwinsten op Open dag Model Spoorclub Zaanstad

Algemeen

KROMMENIE - De Model Spoorclub Zaanstreek houdt op zaterdag 24 september een Open Dag in het gebouw aan de Badhuislaan 2c achter het voormalige badhuis.

Er zijn veel nieuwe aanwinsten op het N-spoor (schaal 1:160) te zien. Bijvoorbeeld de zelfstandig varende sleepboot. Hij vertrekt vanuit de haven van het N-spoor. Eerst gaan de slagbomen van de havenbrug omlaag, dan de brug omhoog en de sleepboot vaart zelfstandig het Noordzeekanaal op. Hij maakt een rondje op het kanaal, vaart onder de Hembrug door en gaat weer terug naar de haven. Alles automatisch. 

Perfectionisme

De modelbaan in de kleinste schaal, 1:220, het zogenaamde Z-spoor, staat op een tafel van 3,70 meter lengte en een breedte van 1 meter. Deze kleine schaal is een getuigenis van perfectionisme en realistische weergave tot in het kleinste detail. Ook bij de H0-banen (schaal 1:87) is veel werk verzet. De digitalisering is uitgebreid, veel problemen zijn opgelost en als het goed is kunnen er nu meer treinen rijden dan op de voorgaande open dagen. 

Nieuwe baan

Nieuw is de LGB (Lehmann Gross Bahn (1:22,5) spoorwijdte 45 mm. Na de aankoop van een voorraad LGB treinen compleet met rails was het een uitdaging om dit nog in het clubhuis een plaats te geven. Na lang passen en meten kwam men tot de conclusie dat de baan een plaats in de hoogte moest hebben. En dus werd hij verdeeld over de twee ruimten die de club tot haar beschikking hebben. Dus bovenin het clubgebouw. De LGB baan rijdt nu op ruim twee meter hoogte door het clubgebouw. Zo zijn er nog vele details verder aangekleed en in verschillende stadia van ontwikkeling. 

De open dag duurt van 10.00 tot 16.00 uur. Kinderen tot en met 12 jaar zijn onder begeleiding gratis welkom en ouderen €2.- Zie ook www.modelspoorclubzaanstad.nl

Afbeelding