De Zaanse blueszanger en mondharpspeler Franky van Pardo is ongeneeslijk ziek.
De Zaanse blueszanger en mondharpspeler Franky van Pardo is ongeneeslijk ziek. (Foto: aangeleverd)

Eerbetoon aan Zaanse blueslegende Franky van Pardo

ZAANSTREEK - “Achteraf gezien hadden we het eerder aan hem kunnen zien dat het niet goed ging. Hij kon zijn teksten niet goed onthouden, pakte de verkeerde toonsoort. Maar ja, we dachten dat het kwam doordat de jamsessies een tijd niet door konden gaan vanwege corona. Bovendien hield hij ook erg van 'het goede leven'. Nu weten we dat het komt omdat hij al ernstig ziek was”, legt goede vriendin Lia de Ruiter uit. 

Vriendenkring organiseert muzikale dag om ongeneeslijk ziekte muzikant te eren

De Zaanse blueszanger en mondharpspeler Franky van Pardo is ongeneeslijk ziek. Franky lijdt aan een verregaande en nare vorm van (jeugd)dementie. Momenteel wordt de Zaanse muzikant begeleidt door zijn zus Ria, haar kinderen en enkele goede vrienden. Zij zijn een crowdfundingsactie gestart om met de opbrengst Franky een mooie, passende en eervolle uitvaart geven. En er zijn plannen voor een ‘Frank van Pardo Dag’.

Prognose

Franky van Pardo is een goed voorbeeld van een Zaankanter waarvan je bij het zien van de foto denkt 'hé, die heb ik wel eens zien lopen in de stad.' Horen optreden. Een markante, vriendelijke man. Een muzikant in hart en nieren die door zijn vrienden wordt betiteld als iemand die 'prachtig is en niet in hokje te plaatsen valt'. Maar nu helaas ‘als een plant’ leeft op een afgesloten afdeling van een inrichting in Heemskerk. De prognose is dat hij binnen korte tijd zal overlijden. Er is sprake van een progressieve geestelijke en lichamelijke aftakeling die ervoor zorgt dat hij niemand meer herkent. 

Soms nog een glimlach

"Je vraagt je af hoe het kan dat je door een ziekte zo 'vervaagt'. Zo anders wordt", peinst Lia hardop die in Franky haar 'Stones maatje' vond. "We zijn nu een jaar verder dan het moment waarop we Franky zwaar ondervoed aantroffen en hij werd opgenomen. Inmiddels herkent hij niemand meer en heeft hij er epilepsie bijgekregen. De emoties zijn weg. Soms zie je hem nog glimlachen als zijn zus op visite is en er op de gitaar wordt gespeeld."

Samen met Franky's zus Ria en goede (muziek)vrienden Ron Bax, Ron Hendriks en Ruben Hoeke willen ze dat Franky's unieke collectie langspeelplaten, singles, cd’s, ‘bootlegs’ en dvd’s van onder meer Rory Gallagher, de Rolling Stones en heel veel bluesartiesten, bij een juiste liefhebber terechtkomt en niet versnipperd. Zijn enorme muziekcollectie - twaalf verhuisdozen vol -  bevat vele parels uit uiteenlopende muziekstijlen als rock, reggae, soul, wereldmuziek en gospel. 

"Het ziet er naar uit dat dat lukt. De collectie is al bijna verzegd aan iemand die anoniem wil blijven. We gaan echter door om een mooi muzikaal eerbetoon te maken aan de blueszanger, tekstschrijver en mondharmonicaspeler die bekendheid verwierf met onder meer de blues formaties Down Jones en de Ruben Hoeke Band", aldus Lia.

Beroemde jamsessies

Franky is ook bekend als initiator en begeleider van de jarenlange jamsessies op diverse plekken in de Zaanstreek. Een van de bekendste en ook meest geliefde waren de sessies in Galerie ’t Vorstenburg in de periode 2000-2005 in Zaandam. Deze open bijeenkomsten waren een belangrijke bron van inspiratie voor vele regionale musici en vooral voor jonge beginnende muzikanten. Iedereen kreeg een kans om mee te jammen, ongeacht leeftijd of niveau. Franky van Pardo was zelf een hartstochtelijk Rory Gallagher fan. Hij trad met diverse Gallagher ‘tribute’ bands op tijdens grote nationale- en internationale Rory Gallagher festivals.

Franky van Pardo dag

De vriendenkring vond bij Niels Busch en Cecile Ceciel Kockelmans van cultureel centrum De Bullekerk een warm welkom om de Franky van Pardo dag te houden. Die staat op zondag 8 januari 2023 gepland. "Er komen diverse muzikale presentaties, waaronder een grote jamsessie met vele muzikanten en fans die Franky een warm hart toedragen. Jaap van Willigen maakt een prachtige film over het leven van Frank. Maar we bedenken ook manieren om herinneringen en anekdotes op te halen", besluit Lia.

Op de hoogte blijven van het programma op 8 januari? Kijk dan op de Facebookpagina De Franky van Pardodag