Berend Weilers en Ron den Dulk tekenen voor oprichting van de stichting.
Berend Weilers en Ron den Dulk tekenen voor oprichting van de stichting. (Foto: Petra Lemans)

Buitengewoon buurtinitiatief in RijswijkBuiten

Vlak voor de jaarwisseling is Stichting RijswijkBuitengewoon opgericht. De Stichting heeft een bijzonder doel, vertelt Ron den Dulk, een van de initiatiefnemers: “Het realiseren van een centrale locatie, een ontmoetingsruimte in RijswijkBuiten. Met werkplekken voor vrijwilligers, stagiair(e)s, mensen met en zonder beperking of afstand tot de arbeidsmarkt. Deze ‘buurthuiskamer' is ook als ontmoetingsplek beschikbaar om andere vormen van wijkactiviteiten in onder te brengen, met als voorwaarde dat de activiteit het contact tussen buurtgenoten bevordert."

Petra Lemans

RijswijkBuiten is de mooie nieuwbouwwijk die ligt tussen Rijswijk en Delft. De wens is dat er een definitieve locatie komt voor de buurthuiskamer, in samenwerking met de horeca die in het aangrenzende Wilhelminapark gerealiseerd gaat worden; bijvoorbeeld een theeschenkerij met terras en moestuin. Zolang de nieuwe definitieve locatie er nog niet is, zou een tijdelijke locatie een oplossing kunnen zijn.

Ingezameld

Het plan krijgt steeds meer vorm. Er wordt al meubilair en inventaris ingezameld, waarbij er zelfs al spullen worden gedoneerd zoals een bakfiets, koffiemachine en muziekinstrumenten, die ervoor zorgen dat de buurthuiskamer een mooie, zinvolle en gezellige ruimte kan gaan worden.

Dagbesteding

De Stichting werkt samen met ouderenzorginstelling Cardia (bekend van Onderwatershof), ‘De Blauwe Parel’ en ‘Stichting Our House’, organisaties die zich richten op de realisatie van woonlocaties voor jonge mensen met een beperking. De ouders van deze groep zijn

"Voor én door bewoners"

 zeer actief en willen graag wonen en werken bij elkaar brengen voor hun kinderen, zodat zij zelfstandig, maar met aandacht en zorg kunnen samenwonen in een woonvorm met in de directe omgeving werk en dagbesteding.

Maatjes

Er zijn veel mooie ideeën, waar iedereen in de wijk profijt van kan hebben, zoals het bevorderen van bewegingsvrijheid voor ontspanning in de vorm van maatjesprojecten: denk aan automaatjes, wandelmaatjes en fietsmaatjes (duofietsen). Vrijwilligers, bewoners en ouders gaan met elkaar op stap in de omgeving. Dit heeft een sociaal aspect, is goed voor de beweging, én je bent lekker buiten.

Ontmoetingsplekken

Het buurtinitiatief past bij de visie van Gemeente Rijswijk. Die onderschrijft dat iedereen in de samenleving gelijk is, én volwaardig kan deelnemen aan deze maatschappij. De stichting is aangehaakt bij de gemeentelijke coalitie rondom het thema ‘eenzaamheid’. Dit vertaalt zich naar de realisatie van ontmoetingsplekken binnen wijken en in woonflats. Ron den Dulk: “Eind 2022 worden diverse nieuwe woonvormen opgeleverd voor bijzondere doelgroepen. Daarmee verwelkomen wij nieuwe ‘speciale’ bewoners en later ook ouderen in onze wijk. Om voor hen een vertrouwde en veilige omgeving te creëren willen we vanaf begin 2022 een aantal activiteiten en voorzieningen opstarten, georganiseerd vóór en dóór wijkbewoners. We willen daarmee bouwen aan een inclusieve wijk. We creëren voorzieningen voor (nieuwe) bewoners met en zonder beperking en ouderen t.b.v. activiteiten die het motto samenleven, wonen, werken en recreëren in RijswijkBuiten ondersteunen."

Ideeën?

Wil je dit initiatief voor de buurthuiskamer ondersteunen, heb je ideeën voor buurtactiviteiten, ben je bereid om je als vrijwilliger in te zetten of wil je een andere bijdrage of donatie leveren, kijk dan op de website www.rijswijkbuitengewoon.nl en meld je aan.