Paul Monnichman hoopt dat de seinen voor heropening van zijn Brunawinkel in de Herenstraat snel weer op ‘groen’ gaan!
Paul Monnichman hoopt dat de seinen voor heropening van zijn Brunawinkel in de Herenstraat snel weer op ‘groen’ gaan! (Foto: RM)

Ondernemer Paul Monnichman: 'Ik ben heel erg boos'

De coronacrisis heeft een grote impact op ieders leven. De Rijswijkse ondernemer Paul Monnichman, eigenaar van de Bruna Herenstraat in Rijswijk, vindt dat een deel van de ondernemers wel onevenredig hard wordt geraakt. “En dat soms zonder enige tegemoetkoming in de gederfde inkomsten.”

Ronald Mooiman

Hij heeft de zaak weer moeten sluiten vanwege het hoge aantal besmettingen en de daaropvolgende maatregelen. “Ik snap dat het allemaal nodig is,” laat Paul weten, “maar de horeca, bioscopen, winkels, zeg maar de zogenaamde niet-essentiële winkels, zijn al langer

"Geld gaat nu naar zuiderburen"

 de dupe. Wanneer je kijkt naar landen als België en Duitsland, daar zijn de maatregelen zeker niet zo streng. En wat gebeurt er als mensen naar België gaan om daar te shoppen? Die geven geld uit aan onze zuiderburen. Dat geld loop je dus mis. 

Steunpakketten

Bovendien is er, net als een jaar geleden, sprake van een kortstondige lockdown. In Nederland werkt men met steunpakketten van een kwartaal. Je zou bijna gaan hopen dat een lockdown langer duurt zodat je nog wat terugziet van het geld dat je nu niet meer verdient. Natuurlijk hoop ik dat we snel van deze verschrikkelijke maatregelen af zijn, maar de steun vanuit de overheid had ook beter gekund. 

Nu hebben wij nog het geluk dat we geen bederfelijke waar hebben, maar een krant of tijdschrift van enkele weken geleden verkoopt ook gewoon niet meer straks. Ik hoor iedere keer dat er tijd wordt gekocht om de besmettingen door de nieuwe variant van corona te vertragen. Die rekening wordt alleen wéér bij ondernemers neergelegd.”

Ander geluid

Paul Monnichman, die ook nog een voorlopig gesloten vestiging van de Bruna in Leiden heeft, is blij met de inzet van de diverse brancheverenigingen waar zijn winkel bij aangesloten is. Maar het is volgens 

"Zij krijgen salaris gewoon gestort"

hem niet genoeg. “Natuurlijk doen ze hun best daar op kantoor. Maar het zijn ook mensen die het water niet aan de lippen staat en gewoon hun salaris gestort krijgen. 

Maar de ondernemers zijn het, net als ik, zat. We willen nu een ander geluid laten horen. 

Click & Collect

We hebben als ondernemers Click & Collect, maar dat is slechts een kleine druppel op de gloeiende plaat, een doekje voor het bloeden. We hadden het hier goed voor elkaar: spatschermen, de mogelijkheid om te desinfecteren en zelfs een stoplicht wanneer men naar binnen kon. 

Wij zijn nu nog open omdat we een PostNL-servicepunt hebben. Maar ik kan het niet uitleggen aan klanten dat ze niet even een tijdschrift of een verjaardagskaart mogen kopen.”

“Ik wil graag mijn geluid laten horen dat ik het er allemaal niet mee eens ben”, vervolgt 

"Wij willen klanten niet meer weigeren"

Paul. “Geen wappiedemonstratie, maar wel het geluid van de ondernemers laten horen die al die lockdowns niet meer snappen. 

Kijk, ik snap ook wel dat ik niet kan oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid, maar ik vrees dat veel ondernemers er niet ver vanaf zitten om gewoon hun winkels te openen. 

Wij willen in Nederland de klanten niet meer weigeren, terwijl er in andere landen andere maatregelen gelden. Zo simpel is het. ”