Het Huis van de Stad is een van de mooie ontwikkelingen die burgemeester Verkerk in zijn Nieuwjaarstoespraak noemt
Het Huis van de Stad is een van de mooie ontwikkelingen die burgemeester Verkerk in zijn Nieuwjaarstoespraak noemt (Foto: Printscreen YouTube)

Nieuwjaarstoespraak burgemeester: geen glazen bol nodig

"Stond hier maar een glazen bol. Dan kon ik u precies vertellen wat ons dit nieuwe jaar te wachten staat." Zo begint waarnemend burgemeester Bas Verkerk zijn Nieuwjaarstoespraak, die online te zien is op de website van de Gemeente Rijswijk. Hij wenst alle Rijswijkers een "heel gelukkig en gezond 2022" toe. "Ik hoop dat het een prachtig jaar wordt, voor u en iedereen die u dierbaar is."

Hoop

De toon van de burgemeester is er een van hoop en genegenheid, waarbij hij de problemen waar veel burgers tegenaan lopen treffend benoemt. Zo is er natuurlijk de onzekerheid omtrent corona. Burgemeester Verkerk wil "de hoop uitspreken dat we in dit nieuwe jaar terugkeren naar het leven zoals we dat gewend waren." Maar, erkent hij ook, "Alles is nu anders. Ook de jaarwisseling: een viering zonder feesten, zonder vuurwerk." Subtiel, en op de milde toon van een echte burgervader, geeft hij daarna blijk van zijn realiteitszin: "Tenminste, dat was de bedoeling. Maar ik weet zeker dat het ook bij ú in de straat niet doodstil is geweest. Hier en daar is het zelfs een beetje misgegaan."
Op positieve toon vervolgt hij: "Gelukkig is er ook veel wél goed verlopen." De burgemeester bedankt iedereen die daar zijn steentje aan bijgedragen heeft.

Mooie plekken

In zijn toespraak stipt de burgemeester verder alle kwaliteiten van Rijswijk aan, en dat zijn er veel: om te beginnen het nieuwe stadhuis, dat "de Huiskamer van Rijswijk" zal worden. Vanaf de zomer zetelen hier de Bibliotheek, Trias en Welzijn Rijswijk. Het wordt een plek waar "altijd wel iets te doen zal zijn".
Verder benoemt de burgemeester de Landgoederenzone, waar hij zelf ook graag wandelt en fietst. En monument De Naald.

Snelst groeiende gemeente

Een andere mooie ontwikkeling is de moderne kunst in het nieuwe parkje voor het huidige gemeentehuis.

Met het ter sprake brengen van winkelcentrum In de Bogaard, dat een facelift krijgt en waar tevens woningen worden gecreëerd, legt de burgemeester een bruggetje naar een moeilijker thema: de woningschaarste. Hierover zegt de burgemeester: "[...] ook u kent ongetwijfeld voorbeelden van jonge gezinnen en mensen voor wie nergens een huis is te vinden.”
Gelukkig is er perspectief. Er wordt flink gebouwd in Rijswijk. Rijswijk Buiten krijgt al volop gestalte. Daarnaast wordt er studentenhuisvesting gerealiseerd in de Plaspoelpolder en belooft het Havenkwartier "ook iets heel moois te worden". Rijswijk is niet voor niets "de snelst groeiende gemeente van de Randstad."

Realistisch

Burgemeester Verkerk begrijpt daarom wel "waarom iedereen hier wil wonen. Dit is gewoon een heel fijne gemeente. Een gemeente met een ideale ligging, veel groen, uitstekende voorzieningen, een goede bereikbaarheid en – niet te vergeten – een rijk verenigingsleven. Dat moet zo blijven. Als gemeente dragen we ons steentje hieraan bij." Daarmee doelt hij op de modernisering van Sportpark Elsenburg.  Ook het leuke schaatsbaantje voor kinderen komt nog even in beeld. 

Er zijn dus een hoop mooie ontwikkelingen gaande in Rijswijk, maar ook over de zorgen die heersen blijft de burgervader realistisch. "Ik ben bang dat corona ons leven nog wel een tijdlang blijft beheersen. Houdt u zich daarom aan de maatregelen. En laat u zich alstublieft vaccineren en boosteren, als dat nog niet is gebeurd. U doet dat niet alleen voor uzelf, maar óók voor de mensen in uw omgeving. En natuurlijk voor de ziekenhuizen waar het al bijna twee jaar spitsuur is."

Samen

Het belangrijkste blijft echter: "Laten we doen wat we kunnen en laten we ons niet in de put praten. Vergeet niet dat er nog zoveel meer gebeurt." En: "Wat er ook gebeurt, laten we elkaar niet uit het oog verliezen. Help waar het kan."
Dat kan door zoveel mogelijk lokaal te kopen en te bestellen en een praatje met de buren te maken.
Aan het einde van zijn toespraak komt de burgemeester tot een warm inzicht: "En weet u, eigenlijk is het helemaal niet erg dat ik niet over een glazen bol beschik. Want één ding weet ik zeker. Dat is dat we het samen voor elkaar krijgen. Ook in 2022."

Het filmpje met de Nieuwjaarstoespraak is te zien op www.rijswijk.nl.

Afbeelding