Ons eten in 2022: gezonder en kiplekker

Is gezond(er) eten jouw goede voornemen voor dit nieuwe jaar? Dan ben je niet de enige.
Dé voedingstrend voor 2022 is misschien wel gezonde voeding. Kijk alleen al naar de elf Nederlandse ziekenhuizen, waaronder het Erasmus MC, die dit jaar overgaan op een volledig gezond voedingsaanbod. Volgens de Consumentenbond kiezen we komend jaar daarnaast meer voor eten met probiotica of een gezondheidsclaim, zoals ‘vitamine C ondersteunt de afweer van je lichaam’.

We willen niet alleen gezond eten voor ons eigen lichaam, maar ook voor onze planeet. Volgens Innova Market Insights is 2022 zelfs het eerste jaar waarin we ons drukker zullen maken om het welzijn van de planeet dan om dat van onszelf. Daarom gooien we zo min mogelijk voedsel weg en stoppen we wanneer we vol zitten. En we eten steeds vaker vegetarisch, veganistisch of flexitarisch: 55% van de Nederlanders eet drie dagen of meer per week geen vlees. Goed voor de planeet én onszelf. Het is geen toeval dat mensen in de blauwe zones (de vijf gebieden op de wereld waar men met gemak de 100 haalt) weinig vlees eten.

Als we wél vlees eten, kiezen we steeds vaker voor kip. Dat is goed nieuws, want het vet van kip bevat ongeveer 25% minder verzadigd vet dan bijvoorbeeld rundvlees. Van alle vleessoorten is kip bovendien het minst milieubelastend.