Afbeelding
(Foto: pixabay)

Raad akkoord met lening voor SV Den Hoorn

Algemeen

De gemeenteraad van Midden-Delfland is dinsdag akkoord gegaan met het voorstel van het college van B & W om voetbalclub SV Den Hoorn een lening te verstrekken voor de aanleg van een derde kunstgrasveld. Daarmee is een bedrag gemoeid van 726.000 euro, inclusief BTW.

Door Marc Schapers

SV Den Hoorn kent een groeiend ledenaantal en heeft forse sportieve ambities. Daarom zoekt de club mogelijkheden om zijn accommodatie efficiënter te gebruiken. Een daarvan is volgens de vereniging een derde grasveld te vervangen door een kunstgrasveld wat een intensiever gebruik mogelijk maakt. 

Dorpse karakter

Bij de bespreking van het voorstel vroeg Ed Roeling (Mijn Partij) zich af of de gemeente wel moet meewerken aan de sportieve ambities van een vereniging: “Als een lening bedoeld is voor maatschappelijke ambities en bijdraagt aan de clubcultuur en het dorpse karakter van Den Hoorn dan uiteraard wel, maar sportieve ambities zijn een zaak voor de club zelf.” Roeling zei bovendien zeker te weten dat het aantal leden van de club dat inwoner van Den Hoorn is de afgelopen jaren (tien jaar geleden 49 procent) verder is afgenomen. Roeling zei verder het bedrag, zeker in deze tijd, fors te vinden. Roeling: “We leven in een periode met hoge inflatie en energieprijzen die door het plafond gaan. Het is zeer de vraag hoe wij daar als bewoners, maar ook als gemeente uit gaan komen. Daarom vinden wij deze lening niet gepast.”

Financieel gezond

Ook Sandra Koppert (OGP) wilde van het college weten of het nodig is dat een gemeente meewerkt aan de sportieve ambities van een vereniging. “SV Den Hoorn heeft een prachtige accommodatie en kreeg al eerder een lening voor de realisatie van een kunstgrasveld. Welke criteria gelden er? Welke vereniging help je wel, welke niet? Hoe voorkom je willekeur?” Koppert wilde verder van de verantwoordelijke wethouder weten of SV Den Hoorn financieel genoeg gezond is om deze lening af te lossen. Koppert: “Als je een lening met een looptijd van dertig jaar afsluit voor de realisatie van een kunstgrasveld met een technische levensduur van vijftien jaar. Hoe rijmt dat met elkaar?” Volgens de OGP zijn er andere manieren om sportieve ambities te financieren, zoals crowdfunding en sponsoring.

Meerwaarde

Roy Ringeling (CU) daarentegen zei het voorstel te steunen omdat verenigingen als SV Den Hoorn een ‘grote maatschappelijke meerwaarde hebben’. Ringeling: “Dergelijke clubs moeten we koesteren. Hoe meer mensen je kunt laten trainen, sporten, bezighouden, hoe beter. De verhouding welk aantal mensen waar vandaan komt, is voor ons niet het belangrijkste.” 

Op de vraag van OGP reageerde verantwoordelijk wethouder Wendy Renzen (VVD) dat zij de onderbouwing of SV Den Hoorn financieel gezond is op dit moment niet kon geven (de jaarcijfers zijn nog niet bekend, red.). Renzen: “Daar hebben wij bij de aanvraag uiteraard wel naar gekeken en geconstateerd dat wij de vereniging financieel gezond genoeg achten om de lening aan te gaan. Wel wijs ik de raad op het feit dat je altijd enig financieel risico loopt. Een club kan natuurlijk altijd in financieel zwaar weer raken. Daarom kunnen we geen honderd procent garanties afgeven, maar er zijn op het moment geen signalen dat de vereniging niet financieel gezond zou zijn.”

CDA, VVD, D66 en CU gingen akkoord met het voorstel. Mijn Partij en OGP stemden tegen.