Maak je eigen vlag met een mooie spreuk erop: ‘C’est la vie!’ schreef deze mevrouw.
Maak je eigen vlag met een mooie spreuk erop: ‘C’est la vie!’ schreef deze mevrouw. (Foto: GvW-T)

Van 't Kassie naar de Schuur

'Wat een feest, wat een creativiteit!'

Het festival aan de Woudselaan en de Lookwatering is weer ten einde. Honderden volwassenen en kinderen hebben met volle teugen genoten van dit bijzondere ‘mega-buurtfeest’. Er was dan ook voor elke leeftijdscategorie wel iets te doen. Maar je kon je met alleen kijken ook goed vermaken.

Gemma van Winden-Tetteroo

‘Van 't Kassie naar de Schuur’ een festival aan de rand van Den Hoorn, dat verwijst naar lang vervlogen tijden toen de tuinbouw nog hoogtij vierde. Want wie is daar in de buurt niet groot geworden met komkommers en sla? Wie heeft niet zwetend de zoveelste mand tomaten geplukt of druiven gekrent in het ‘kassie’. Maar ook hebben ontelbare jongeren genoten van schuurfeesten. De tuinderijen zijn allemaal verdwenen, opgeslokt door industrie, bedrijven en woningen. Veel kassies en schuren hielden echter stand. En juist die nostalgische plekken waren zaterdag het toneel van muziek, dans, theater en creativiteit.

Hap, snap en vermaek

Net als zes jaar geleden bruiste de Woudselaan afgelopen zaterdag van de activiteiten. Heel veel bewoners hadden hun schuren, tuinen en kassies beschikbaar gesteld. Samen vormden al die podia een festival dat op touw gezet was door bewoners, Cultuurstek en DNA Den Hoorn. Er waren workshops, accordeonisten, knutselmogelijkheden en er liepen zelfs een paar toiletjuffrouwen met hun ‘mobiele toilet’ en toren van wc-papier. De scouting verzorgde allerlei spannende en minder spannende maar wel leuke activiteiten op het weitje van Boer Schenk. Uiteraard ontbraken de diverse foodtrucks en de kraampjes en barretjes met drankjes niet. VAT ’75 en ODO speelden een speciaal voor dit doel geschreven act, kinderen konden hun zelfgemaakte raket lanceren, er was een verteltante en de tiny houses konden ook bezocht worden. Moe? Dan zakte je lekker op een luie stoel in de theetuin of luisterde je naar de muziek in een van de verrassende tuinen die achter de grote huizen van de Woudselaan schuilgaan.

Beloning

Poppenkast, skateboarden, stokbroodje bakken, boogschieten, knutselen, je had geen kind aan de kinderen die overal wel iets leuks konden ondernemen. De organisatie en de bewoners zijn heel lang bezig geweest met de voorbereidingen en optimistische spreuken wapperden al wekenlang aan de lijnen langs de laan om de mensen te attenderen op het festival maar al die moeite werd dan ook zaterdag jl. ruimschoots beloond. Door de aanwezigheid van zoveel mensen maar ook door alle complimenten van de bezoekers. “Wat een feest, wat een creativiteit!”