Het was weer ouderwets druk en gezellig bij de start van de avondvierdaagse.
Het was weer ouderwets druk en gezellig bij de start van de avondvierdaagse. (Foto: Tom van Ooijen)

Avondvierdaagse: heerlijk het kan weer!

Algemeen

Het kon weer! Na twee jaar door bekende omstandigheden geen avondvierdaagse kunnen organiseren, kon dit jaar dinsdag de 57e editie van start gaan.

Door Tom van Ooijen

Anders dan in andere jaren niet vanaf het Brinkplein, waar eerder vergunning voor een kleine kermis was aangevraagd, werd er nu vertrokken vanaf de parkeerplaats tegenover Café Harwich. Dat pakte op zich prima uit, het terrein was afgezet en voor de lopers was er een duidelijke in- en uitgang.

In totaal meldden, zich, inclusief de na-inschrijving, ruim 800 wandelaars bij de dames aan de tafels in de tent. Onder de vrolijke muzikale klanken van de Jukebox Drive-Inn van Ronald van Loon gingen de lopers vanaf 18.30 uur van start. Onderweg werden de wandelaars bij het oversteken begeleid door verkeersregelaars, terwijl de EHBO zowel met posten als mobiel op de routes aanwezig was.

De eerste avond voerde de lopers van de vijf kilometerlangs de Berghaven, koningin Emmaboulevard, Strandboulevard en het villapark naar de Duinweg om vervolgens via de Langeweg terug te keren naar het startpunt.

Woensdag liepen zij via een deel van de dorpskern naar Plan Oost om via de Vergulde Draekweg en het Zeebrouwerspad naar de Nieuwlandse dijk te gaan. Via het Stuyvesantpad en de Mercatorweg ging het weer terug naar het eindpunt.

De zeven kilometer liep tot de Strandboulevard het zelfde, maar ging vervolgens via de Badweg naar het strand om daar op de beplating tot aan de strandwacht te lopen. Via de Rechtestraat en omgeving ’s-Gravenzandseweg, over de Harwichweg naar de Rijpstraat om vervolgens via de wijk van de Adriaan van der Kloosterstraat en Willem Barendsstraat naar het Gemma Frisiuspad en Cordesstraat, 1e Scheepvaartstraat terug naar de gezelligheid op de parkeerplaats.

Woensdag liepen zij via de Rondgang en Ganzenduin, door het trimpark terug naar de dorpskern. Na twee Scheepvaartstraten en Huydecoperstraat door Plan Oost ook naar de Nieuwlandsedijk. Na het Stuyvesantpad en de Mercatorweg werd hierna ook nog even de omgeving van de Mahustraat aangedaan en ging het via de Cordesstraat en Bontekoestraat terug.

De tien kilometer ging, nadat de Badweg bereikt was, via de Rivierkant langs de Roompothuisjes het strand op. Via de Duinweg werd een lus gemaakt naar de Dirk van den Burgweg om via de Nieuwlandsedijk, Tasmanpad, omgeving Adriaan van der Kloosterstraat, een deel van Plan Oost, ook via de Cordesstraat terug te keren.

Woensdag kregen ook zij het aardig voor de kiezen. Via de dorpskern en Plan Oost ging het ook hier naar de Nieuwlandse dijk. Maar in plaats van links af ging het over de brug rechtsaf, richting Nieuwelaan. Deze werd gevolgd tot aan de Maasdijk waar rechtsaf werd geslagen richting de stoplichten bij de Papendijk. Via de Oude Hooislag Bonnenpad en Haakweg ging het terug naar de Nieuwlandsedijk ging het nu wel naar het Stuyvesantpad en zo via het dorp terug naar het eindpunt.

Woensdag werden de wandelaars muzikaal begeleid door Line Up, de DJ’s met een heerlijke act waarbij ook de kids volop aan het trekken kwamen. Line Up zal ook vanavond, derde dag voor de muzikale omlijsting met een compleet andere (verrassings)act. Morgen, vrijdag, zal traditioneel de intocht van de lopers plaatsvinden. De Marchingband van Liora en een Brassband zullen de lopers begeleiden naar het slotfeest. Daar zal, zoals al vele jaren, de Hoekse formatie Bahama’s het feest compleet maken.