De masten op de Brinktoren zorgen bij bepaalde wind voor een indringend fluitend geluid, waar onder meer een groot deel van de Planciushof last van heeft.
De masten op de Brinktoren zorgen bij bepaalde wind voor een indringend fluitend geluid, waar onder meer een groot deel van de Planciushof last van heeft. (Foto: Tom van Ooijen)

Telecommasten houden bewoners uit de slaap

Het is een probleem dat zich al meer dan een half jaar afspeelt: een doordringende zoemende toon. Oorzaak? Naar alle waarschijnlijkheid de zendmasten op de Brinktoren.

Door Tom van Ooijen

Met name bij een wind van noord tot west klinkt er een harde fluitende toon, die in de Planciushof voor overlast zorgt. Maar ook vanuit de omgeving van de Schoolstraat zijn klachten gehoord. De klachten zijn begonnen nadat de grote mast aan de noordkant is geplaatst.

“Zeker nu het weer weer mooier wordt en je met de ramen open slaapt heb je er echt last van. Er zijn nachten dat we geen oog dicht doen door het geluid”, aldus verschillende bewoners die liever niet met naam genoemd willen worden maar wiens naam bij de redactie bekend is.


Verschillende bewoners hebben de afgelopen maanden contact gezocht met Woonbron, de instantie die de woningen in de toren verhuurt. "Telkens werd beloofd dat er teruggebeld zou worden, maar ik hoorde niets”, aldus één van de bewoonsters. "Vervolgens werd de DCMR gebeld, volgens zeggen kunnen zij daar niet op handhaven en adviseerde DCMR om Bouw- en Woningtoezicht te bellen. Zij gaven op hun site echter aan dat zij niet konden meten en zeiden dat het een taak was van DCMR, waarmee de cirkel rond was. Uiteindelijk werd toch bouw- en woningtoezicht gebeld. Daar waren uit meerdere straten klachten binnengekomen. Medewerkers van Bouw- en Woningtoezicht kwamen onlangs langs en constateerden inderdaad dat er geluid van de masten kwam, maar zeiden in eerste instantie niets te kunnen doen, waarmee de zaak zonder oplossing afgedaan leek te zijn."

“Maar ik kreeg toch een telefoontje dat zij met Woonbron contact op hadden genomen. De man die daar overgaat bij Woonbron gaf echter aan van geen overlast te weten. Kennelijk heeft iemand iets niet doorgegeven. In ieder geval zouden 25 mei de zendmasten gecontroleerd worden. Ik hoop dat er een flinke wind uit de juiste richting stond zodat zij de overlast ook konden constateren. Ik ben benieuwd naar de uitslag”, aldus de eerdere bewoonster.