Er werd ook actie gevoerd bij het gemeentehuis op de Coolsingel.
Er werd ook actie gevoerd bij het gemeentehuis op de Coolsingel. (Foto: PR )

Recreatieoord in eigen beheer?

De bewoners van recreatieoord Hoek van Holland kregen de afgelopen week wel een heel bijzonder kerstcadeau. Zij krijgen, als de gemeenteraad akkoord gaat, namelijk het beheer van het park in eigen handen. 


Door Mario Bruijns

Daarmee is een streep gezet door de plannen om het recreatieoord te verkopen aan een externe, commerciële marktpartij.

Het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders heeft het voorstel afgelopen week voorgelegd aan de gemeenteraad. Het voorstel houdt in dat de gemeente Rotterdam de grond in erfpacht uitgeeft aan de recreanten. Laatstgenoemden richten daarvoor een coöperatieve vereniging op. 

Ook krijgen de vaste recreanten een nieuwe huurovereenkomst. Hierin wordt een langdurige verblijfsgarantie verzekerd. De coöperatieve vereniging zorgt ervoor dat het beheer en de exploitatie van het recreatieoord worden uitbesteed aan een professionele organisatie. Het voorstel van b&w is gemaakt in samenwerking met de RAR en de Gebiedscommissie Hoek van Holland. Op 3 februari 2022 neemt de gemeenteraad een definitief besluit over het voorstel. De verwachting is dat de gemeenteraad instemt met het plan. Als dat gebeurt, is er nog veel tijd nodig om de plannen uit te werken. Daarom is de gemeente Rotterdam in 2022 nog de beheerder van het recreatieoord.


In november 2020 gaf de gemeente Rotterdam aan dat ze het bijna honderdjarige recreatieoord (1923) wil verkopen. De reden daarvoor is dat ze het onderhoud en beheer ervan geen kerntaak van de gemeente vindt. De recreanten vreesden echter dat ze het recreatieoord na verkoop zouden moeten verlaten en kwamen in verzet. De vele acties van het actiecomité, media-aandacht en kritiek van de Rotterdamse ombudsman zorgden voor een ommekeer: het college van b&w kwam terug op haar principebesluit. Zij wil nu het recreatieoord met haar kleinschalige karakter behouden voor de bewoners van de 900 huisjes en 200 stacaravans. Ook is het de bedoeling dat de huren in de toekomst niet te snel stijgen en dat de stedenbouwkundige opzet en cultuur-historische waarde behouden blijven.