De medewerkers van de Roteb waren op Nieuwjaarsdag al vroeg op pad om de rommel op te ruimen
De medewerkers van de Roteb waren op Nieuwjaarsdag al vroeg op pad om de rommel op te ruimen (Foto: Tom van Ooijen)

Brandweer rukte slechts één keer uit

Rustig verloop van jaarwisseling in de Hoek

De jaarwisseling in Hoek van Holland is relatief rustig verlopen. Wel was er, net als in het hele land, ondanks het afsteekverbod, veel vuurwerk dat werd afgestoken. De hulpdiensten in ons dorp beleefden voor zo ver bekend een rustige jaarwisseling. De brandweer behoefde slechts één maal uit te rukken en dat was oudejaarsavond om 22.36 uur voor een buitenbrand bij de Mahustraat /Rijpstraat. Wel werden de vrijwilligers vlak voor middernacht opgeroepen, maar dat was waarschijnlijk preventief.


Op Nieuwjaarsdag rukten hulpdiensten uit toen een jongen in de omgeving van de Tasmanweg een gevonden rotje aanstak en dit, ondanks de lange lont, direct in zijn hand explodeerde. Ook de traumahelikopter kwam ter plaatse. Gelukkig bleken de verwondingen van de jongen, na controle in het ziekenhuis, mee te vallen en gaat het volgens zeggen goed met hem. Maar de schrik zat er uiteraard bij hem en zijn familie goed in.

Medewerkers van de Stadsreiniging rukten al vroeg uit om straten schoon te vegen en vuil en resten van vuren op te ruimen. Volgens medewerkers was er beduidend minder rommel dan in voorgaande jaren.

Ook in de regio was het rustiger dan in voorgaande jaren. De Veiligheids Regio Rotterdam (VRR) meldde dat het en drukke maar beheersbare jaarwisseling was. “Door de combinatie van een goede voorbereiding en het vuurwerkverbod konden meldkamer, brandweer en ambulance de juiste hulp verlenen waar het nodig was. In totaal zijn er vanuit de VRR zo’n 550 hulpverleners ingezet tijdens de jaarwisseling.”

Na een tweede jaarwisseling met een algeheel vuurwerkverbod kan volgens de VRR voorzichtig worden gesteld dat het vuurwerkverbod leidt tot minder incidenten en daarmee minder schade en slachtoffers.

Bij de brandweer kwamen in de regio 343 meldingen binnen, ongeveer net zo veel als vorig jaar, maar een stuk minder dan toen er geen vuurwerkverbod was. De meldingen gingen vooral over containerbranden en andere kleine branden buiten. Grote incidenten bleven uit.

De politie moest wel twee maal de brandweer afschermen om veilig te kunnen werken: bij een brand in een school in Rotterdam en een buitenbrand in Schiedam.

ME in actie

De ambulancedienst beleefde een nacht waarin het druk was, maar zeker beheersbaar. Ook in Westland was het relatief rustig, al moest in 's-Gravenzande tot twee maal toe de ME en een aanhoudingteam optreden


De Zonnebloem vrijwilligers zorgen voor een lichtpuntje in donkere dagen

Donkere dagen en dan ook nog een lockdown zo vlak voor de jaarwisseling. Allemaal ingrediënten die zorgen voor een moeilijke en vaak eenzame periode. Niet alleen voor de gasten van de Zonnebloem, maar voor velen van jong tot oud.

Daarom gingen alle vrijwilligers van de Zonnebloem afgelopen week door weer en wind op pad om even contact te hebben met alle tachtig gasten. Even informeren hoe het met ze gaat. Het geeft zoveel voldoening om elkaar weer even te zien. Ze namen daarbij voor iedereen een prachtige azalea van ‘Kwekerij Meerrust’ uit Maasdijk mee met daarbij een kaartje over het koesteren van momenten van ‘Samen zijn’, maar ook een zakje met overheerlijke oliebollen van Eetcafé ‘De Witte’ uit ’s Gravenzande. Dit om even een hart onder de riem te steken. Wat een verrassing was dit voor de gasten. Een liefdevol moment met een dankbare blik van de deelnemers en lieve reacties, waarvan de vrijwilligers weer energie krijgen. Vooral nu een fysiek uitje en ‘samen’ zijn niet echt mogelijk is. Mede door een gift van Frans van Bergen Personeelsdiensten werd dit alles mogelijk gemaakt. 

In het zonnetje

Eén van die vrijwilligers die weer op pad was gegaan is Marian van Halem. Zij was 41 toen ze zich aanmeldde als vrijwilligster bij de Zonnebloem Hoek van Holland. Dit is inmiddels 35 jaar geleden. Een goed moment om haar in het zonnetje te zetten. En haar een bos bloemen met een bedankkaartje aan te bieden. Marian, van harte gefeliciteerd en we hopen dat je nog een flink aantal jaren vrijwilligster bij ons mag blijven. Hartelijk bedankt voor je enorme inzet al die jaren…

Vrijwilligers gezocht

Ben jij de persoon die, net als Marian, energie krijgt door zich in te zetten voor mensen in jouw buurt? Die ons wil helpen met bezoekwerk en activiteiten. Meld je aan op de website https://www.zonnebloem.nl/hoek-van-holland bij de secretaris Rita Koornneef, @mail secr.zonnebloem.hvh@gmail.com, tel. 0174-384402 of bij Jacqueline Steenbergen, bestuurslid bezoekwerk. Zij is telefonisch bereikbaar op  tel. 06-52051942. 

Aanmelden

Heeft u een fysieke beperking en moeite met het alleen zijn of alleen op pad gaan, en denkt u: ik wil ook bij de Zonnebloem horen, dan kunt u zich ook aanmelden bij één van boven genoemde personen. Bij de Zonnebloem draait het om mensen. Al meer dan 65 jaar. We brengen ze bij elkaar. Staan voor ze klaar. 

Marian van Halem werd door Jacqueline Steenbergen in de bloemetjes gezet.