Afbeelding

Goede voornemens

Stoppen met roken, minder drinken, meer bewegen. Traditioneel dé voornemens voor het nieuwe jaar. Maar wie verwacht dat de overheid deze traditie ook in praktische zin ondersteunt, heeft het mis. Gelukkig zijn er wel lokale initiatieven en dat is in deze tijd wel heel erg fijn.


Roep om meer bewegen

Vanaf de talkshowtafels schreeuwden Erik Scherder en Barbara Barend in december het onze huiskamers in: ‘Beweeg – beweeg – beweeg!’ Voor onze lichamelijke gezondheid, maar ook voor ons geestelijk welbevinden. Desondanks mocht er vanaf 13 december na 17.00 uur niet meer buiten gesport worden. Op 19 december sloten de sportscholen en gold er buiten vanaf 13 jaar een maximale ‘groepsgrootte’ van twee personen. Geen gemeenschappelijke sportactiviteiten dus, en McDonald’s bleef gewoon open!


Gemiste kansen

Als er één geschikt moment is om bewegen te stimuleren dan is het nu wel. Het wordt dagelijks breed uitgemeten in het nieuws: 40% van de coronapatiënten op de ic heeft obesitas. En we schijnen ons dat ook steeds beter te realiseren. Tussen september 2020 en september 2021 meldden zich 8.050 mensen bij de Nederlandse Obesitas Kliniek voor een obesitasbehandeling. Maar liefst een stijging van 15% ten opzichte van vorig jaar. Naar mijn idee zet ook de nieuwe regering er onvoldoende vaart achter. Er is weliswaar veel aandacht voor preventie en een gezonde levensstijl en er gaat veel geld naar toe. Maar men verwacht dat dit pas vanaf 2040 tot een gezonde generatie zal leiden. Volgens deskundigen moet en kan dat veel sneller!


We zullen het zelf moeten doen

Voor een gezondere levensstijl zullen we dus zelf aan de bak moeten. Er zijn verschillende (online) trainingen waar zowel jong als oud kan werken aan geestelijke en lichamelijke gezondheid, bijvoorbeeld ‘Empowerment en Bewegen’ en ‘Grip en Gezondheid’. Ook lokaal zijn er mooie initiatieven. Tijdens mijn dagelijkse looprondje om fit te blijven ontmoet ik tal van gelijkgestemden. Ook de omgeving werkt mee en haalt er uit wat mogelijk is. Sportscholen plaatsten tenten buiten en ook werden er in de kerstvakantie diverse (buiten)activiteiten georganiseerd in en om de Hoekstee. Zo konden kinderen en jongeren toch meedoen aan ‘Jachtseizoen’, ‘Wedden dat ik het kan’ en aan lasergamen. En de Hoekse fysiotherapeuten doen er alles aan om senioren mobiel te houden, waaronder ik. Aan ‘ons’ zal het niet liggen.

Een sportief en gezond 2022 gewenst!


Roos