Ook dit jaar weer verkiezingen, nu boor de gemeenteraad en wijkraad.
Ook dit jaar weer verkiezingen, nu boor de gemeenteraad en wijkraad. (Foto: Tom van Ooijen)

Kandidaten voor wijkraad gezocht

Alle inwoners van Hoek van Holland die op 16 maart 16 jaar of ouder zijn, kunnen zich tot 17 januari 17.00 uur verkiesbaar stellen voor de nieuwe Hoekse wijkraad.

Dat mag met vermelding van een politieke partij, maar hoeft niet: de verkiezingen vinden plaats op persoonlijke titel. Opgeven kan via het formulier Opgave tot kandidaatstelling op de website van de gemeente Rotterdam.


De wijkraad is in Hoek van Holland de opvolger van de gebiedscommissie. De leden van de wijkraad worden verkozen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 16 maart.

Onder de noemer 'Kom op voor je wijk' zijn in alle 39 Rotterdamse wijken verschillende campagneactiviteiten van start gegaan om bewoners te informeren en enthousiasmeren. Kandidaat-wijkraadsleden krijgen onder meer een informatiepakket om in de periode tot 16 maart voor zichzelf campagne te voeren.

De gemeentelijke campagne is onderdeel van de Wijk aan Zet, de nieuwe wijkdemocratie waarin bewoners kunnen meedenken en meebeslissen over hun eigen wijk. Dat kan bijvoorbeeld via het digitale platform Mijn Rotterdam, waarop bewoners meebeslissen wat de wijk nodig heeft, waar het geld naartoe gaat en welke bewonersinitiatieven worden uitgevoerd.


De wijkraden vormen volgens de gemeente een belangrijke spil in de Wijk aan Zet, omdat ze de ideeën van wijkbewoners, organisaties en wijknetwerken bij elkaar brengen, met de gemeente afspraken maken over wat de wijk nodig heeft en toezien of de gemeente de afspraken uitvoert.Echte beslissingsbevoegdheid heeft de wijkraad niet, de echte besluitvorming ligt uiteindelijk altijd in Rotterdam.